2024. május 2. - Zsigmond

"Új SZDSZ született"

Almássy Kornél független országgyűlési képviselővel elemeztük a választás eredményét, különösen az MDF szereplését és jövőbeni helyzetét. A képviselő a jövőre vonatkozó terveit is megosztotta a HírExtrával.
2009. június 13. szombat 08:34 - Kesjár Norbert
Képviselő úr, mit szól a választási eredményekhez?

A választók egyértelművé tették, hogy ez így nem mehet tovább az országban. A kormánypártok hitelessége teljesen elveszett, a Jobbik sikere pedig egészen megdöbbentő meglepetés. Az látható, hogy ez a két dolog összefügg, hiszen volt MSZP-s szavazók szavaztak át a Jobbikra. Ez az eredmény előrevetíti azt, hogy a – ha minden igaz jövő évi – parlamenti választásokon milyen erőviszonyok alakulhatnak ki.

Ön előzetesen számított erre az eredményre?

Én nem számítottam arra, hogy a Jobbik ilyen jól szerepel, én 1-2 mandátumot jósoltam nekik. A Jobbik egy súlycsoportba került az MSZP-vel. A Fidesz eredménye hatalmas – Európában egyedülálló – siker. Az MDF bejutása számomra meglepetés, mert nem számítottam arra, hogy a Bokrossal szembeni – MDF-en belüli – ellenállás és a gyakorlatilag semmilyen kampány sikerre vezet.

Ön szerint tartós lesz a Jobbik erős jelenléte a magyar politikában?

Mint minden mozgalomból alakult pártnak, nekik is meg kell küzdeniük a párttá válás nehézségeivel. Nagy kérdés, hogy ezen hogyan tudnak úrrá lenni. Nem tudom milyen a szervezettsége a Jobbiknak, az látszik csak, hogy Kelet-Magyarországon jóval nagyobb a támogatottságuk, mint nyugaton. A szavazóbázisuk csak akkor maradhat meg, ha a Fidesz-KDNP nem tud megfogalmazni olyan üzeneteket, amelyek hívószavak lehetnek a számukra (például a munkahelyteremtésben).

Előzetesen kevesen gondolták, hogy az MDF bejut az Európai Parlamentbe. Akkor mégis minek köszönhető ön szerint a bejutásuk?

Egyértelműen az SZDSZ-es szavazóknak köszönhető. Ez Budapesten látszik a legjobban, ahol az SZDSZ szavazóbázisának nagy része szavazott az MDF-re. Az eredmény persze nem Dávid Ibolyának, hanem Bokros Lajos személyének köszönhető. Úgy gondolom tehát, hogy mind a gazdaságpolitikát tekintve, mind retorikájában egy új SZDSZ született. Az MDF ezzel átsodródott a baloldalra.

Ez a siker egyébként egy pirruszi győzelem, mert az MDF teljesen elvesztette a korábbi identitását. Az eredmény a túlélésre elegendő volt, de ahhoz kevés, hogy hosszabb távon stabil támogatottsággal rendelkező parlamenti párt legyen. Teljesen kiürült a párt. Nem is tudom, hogy a 176 választókörzetben hogyan fognak tudni jelöltet állítani.

Ön szerint mennyire megosztott az MDF?

A területi, helyi szervezetek jelentős hányada – ez akár 40 százalék is lehet – szerintem erősen gondolkozik azon, hogy befejezi az MDF-ben való politizálást. Ez komplett megyéket jelent.

Lett volna más út az MDF előtt?

Természetesen. Véleményem szerint most az MDF-nek kellene 10-15 százalékon állnia és nem a Jobbiknak. Ehhez az kellett volna, hogy 2006 és 2008 között – tehát a tavalyi tisztújításig – folytatott politikájával ezt az esélyt ne veszítse el. A középpárttá válásra így már a továbbiakban nincs reális esély.

Maradva az MDF-nél: mit szól ahhoz, hogy újabb képviselőket zártak ki?

Örülök, hogy ezekben a folyamatokban már nekem nem kell részt vennem. Nem lepődtem meg, hogy villámgyorsan kizárták őket. Sajnálom, hogy ezek a képviselők későn ismerték fel, hogy Dávid Ibolya hibás politikát folytat.

Együtt tud velük - azaz a kizártakkal - dolgozni a továbbiakban?

Mi független képviselőként vagyunk a parlamentben. Adott ügyekben együtt tudnánk működni, hiszen mindannyian független ellenzéki képviselőként ülnénk a parlamentben. Nekem az a szerencsém, hogy ott van mögöttem az Ifjúsági Demokrata Fórum, amely szervezetileg támogat és a segítségemre van.

Ön még nagyon fiatal politikus, milyen szervezeti keretek között képzeli el a további politikusi tevékenységét?

Egy-két hónapon belül el fog dőlni a személyes sorsom. Továbbra is szeretnék az országos politikában tevékenykedni, természetesen a jobboldalon kívánom folytatni a politizálást. A szakpolitikákat tekintve felsőoktatással és a kutatás-fejlesztéssel szeretnék foglalkozni, ahogy eddig is tettem.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 15. 09:43
Az újszülött neve: Quasimodo
sharapova2008
2009. június 15. 07:36
Az MSZP-nek már teljesen mindegy kivel köt szövetséget:BALOLDALI ÉRTÉKRENDJÉT MÁR RÉGEN FELADTA,MILLIÁRDOSOKKAL EGYÉBKÉNT SEM LEHET "SZOCIALISTA" MÓDON KORMÁNYOZNI.Ezen az alapon valahol a kereszténydemokraták az ateistákkal is szövetségre léphetnek.Megtette ezt a lépést a gyakorlatban a "KOMMUNISTA" Thürmer Gyula,akinek pártja az antikommunista Jobbikkal is szövetségben lévő Fidesz szekerét tolja!
sharapova2008
2009. június 14. 06:06
Szomorú egy GYOMORFORGATÓ TORZÓ AZ EGÉSZ:mindegy, hogy kivel,a LÉNYEG A HATALOM.VÁLASZTÓK? MINEK AZOK? MIND BIRKA,AKIK NEM,AZOKAT LE KELL VÁLTANI!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását