2024. május 3. - Tímea, Irma

A "lengyel csoda" nekünk is példa lehet

Az EP-választások kampányában elveszett a hír, amely szerint a lengyel gazdaság csodaszámba menő eredményt produkált. Wisniewski Annát, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársát kérdeztük a jelenségről.
2009. június 12. péntek 07:52 - Kőrösi Viktor Dávid
Minek köszönheti Lengyelország az első negyedéves GDP-növekedését?

Egyrészt annak, hogy az országnak igen nagy a belső piaca. Összehasonlítva a visegrádi országokkal, vagy a balti államokkal, kevésbé nyitott országról van szó, az export szerepe kisebb. A GDP szerkezete is eltérő, s nem mindegy az, hogy a GDP-t milyen ágazatok, milyen szektorok állítják elő. Lengyelország esetében a kivitel már régen, 2005-óta kisebb szerepet játszik.

A belső kereslet mellett fontos szerepet játszik a GDP növekedésében a beruházások megindulása – leginkább a 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozás hatására. 38 milliós piacról beszélünk, amely hozzájárul a növekedés fennmaradásához, azonban pontosan emiatt vannak elemzői félelmek. A fogyasztás nagy mértékbe visszaesett, a tavalyi 5 százalékos volumenről 1 százalék körülire csökkent az első negyedévben. Ráadásul ez a folyamatnak csak az eleje, egyáltalán nem biztos, hogy egész évet tekintve a növekedés fenntartható lesz. Sok elemzés a nulla százalék körülire várja a növekedést, az Európai Bizottság prognózisa szerint pedig -1,4 százalék várható éves szinten.

Ez még mindig sokkal jobb, mint mondjuk Magyarország vagy Románia várható éves mutatói.


Igen, Lengyelországban például a beruházások szerepe például eltér a magyarországi gyakorlattól. Van egy 2012-es céldátumuk arra vonatkozóan, hogy bizonyos infrastrukturális fejlesztéseket, stadion- és útépítéseket végre kell hajtaniuk – s erre korábban megtörtént a források elkülönítése. Egy válsághelyzetben ez szerencsés dolog, mert van egyfajta beruházás-ösztönzés, ami belső piaci keresletet teremt. Ebből a szempontból akár a zloty gyengülése is pozitív tényezőként könyvelhető el, mert ezek a beruházások euróban meghatározott összeget, amelyek most a belső piacon többet érnek. Akár a munkaerő igénybevételét tekintem, a munkabérek kifizetését, vagy a belső piacon hozzáférhető építőanyagok árát, akkor ez jó hír is lehetett.

A lengyel kormány mindenesetre nem túl optimista a beruházások kapcsán, de legalább van egy húzóerő, perspektíva, ami kisegítheti a lengyel gazdaságot, s válságban is pozitívban tarthatja a gazdaság növekedését.

Végül nem elhanyagolható, hogy Lengyelországban a makrogazdaság szépen konvergált a maastrichti kritériumok irányába, már évek óta a 3 százalékos GDP-arányos mértékhez közelített. Az elmúlt két évben ez alá is került. Az államadósság tekintetében szintén kedvezőbb a pozíciójuk, 52 százalékos a GDP-arányos államadósság. Koránt sincsenek olyan nehéz helyzetben mint Magyarország, de sokkal rosszabb helyzetben vannak, ha összehasonlítjuk a szlovák vagy a cseh államadósággal, Szlovéniáról nem is beszélve. Azt látjuk, hogy bizonyos tekintetben a ’80-as évek végének kellemetlen lengyel tapasztalatai kapcsán nagyon szigorú belső adósságtörvények elfogadására került sor: 60 százalékos GDP-arányt nem csak maastricht miatt, de a belső szabályozás miatt sem léphetik át. Ha ez megtörténne, akár csak megközelítené az államadósság, akkor komoly fékeket kellene bevezetni a költségvetésben. Ez visszafogja a költségvetést.

A belső fogyasztás és a nemzetközi piacokhoz való igazodásról volt már Magyarországon is vita, ami az utóbbi javára dőlt el, legalábbis a kormányzati politikában…


Hanyatló gazdaságok
Szlovákia: 2008. IV. negyedév: 2,4%; 2009. I. negyedév: -6,2
Lengyelország: 2,6%; 1,9%
Csehország: 0,7%; -3,4%
Magyarország: -2,2%; -5,4%*
Románia: 2,9%; -6,4%**
Ausztria: 1,6%; -4,5%
Lettország: -10,4%; -18,6%

* Legújabb előrejelzések szerint 6,7%-os visszaesés várható.
** Romániában azóta 6,2%-ra korrigálták a visszaesést.

Források: ecoline.hu; mfor.hu, erdely.ma
Lengyelországban elsősorban ez a beruházásokra, a beruházás-ösztönzésre vonatkozik. A belső fogyasztást azért emeltem ki, mert egy 38 milliós piacról van szó, s egy ekkora belső piacon a belső kereslet alakulása szerepet játszik a GDP-t alkotó tényezők tekintetében. A mostanihoz hasonló, bizalomhiányos időszakban, amikor az export visszaesik, akkor biztosan nagyobb hangsúly helyeződik a belső fogyasztásra. Koránt sem beszélhetünk azonban arról, hogy ez az a stratégia, amit Lengyelország követni szeretne; a belső fogyasztásnak a piac sajátosságai miatt van nagyobb szerepe, s lesz is, azonban a jövőben jelentős visszaesésről árulkodnak a statisztikai adatok. Erre tehát ott sem lehet alapozni a növekedést.

A lengyel modellt lehet receptként ajánlani a többi állam, például Magyarország számára?


Biztosan lehet, bár nem mint lengyel modell, hanem úgy, mint – s erről már sokat beszéltünk – euró csatlakozáshoz szükséges konvergencia-pálya, egyfajta nem túlköltekező fiskális politika. Lengyelországban is van egy belső vita, Lech Kaczinsky köztársasági elnök azt ösztönzi, hogy minél inkább próbáljon állami költekezéssel növekedés-ösztönzést elérni a kormányzat, a kormány pedig ezt visszautasítja, mert – szakértők szerint – ez olyan, mintha lejtőn lefelé haladó autónak gázt adnánk. Semmiképpen nem nagyobb deficittel és állami költekezéssel akarják a növekedést fenntartani, hanem a jelenlegi keretek között.

Némileg azért is van kedvezőbb helyzetben Lengyelország, mert a privatizáció újabb szakasza is előttük áll, úgymond van még családi ezüst, amit el lehet adni. Vannak olyan cégek, adott esetben bankok, amelyek jelentős bevételt jelenthetnek, ha sikerül megkötni a privatizációs szerződéseket.

A külföldi sajtóban a „lengyel csodáról” lehetett olvasni. Valóban csodaszámba megy mindez?


Igazság szerint, ha megfigyeljük az elmúlt 20 évet, mindig volt egy-egy „csodaország”, beszéltek már szlovák csodáról, magyar csodáról, Lengyelország eddig még nem volt csoda. Az biztos, hogy a lengyel gazdaságot kedvezőbb helyzetben érte a válság. Már korábban megélték a válsághelyzeteket, például a hitelválság náluk 2000-2001-ben zajlott le. A most együttesen jelentkező hatásokra a korábbi tapasztalatok alapján némileg fel tudtak készülni. Volt egy megsemmisítő adósságválság, a rendszerváltást teljes mértékben eladósodva élték túl, az az utáni tárgyalásokon pedig sikerült megfelezni az államadósságot. Ezek után vezettek be nagyon szigorú szabályozásokat.

Várható-e, hogy az év vége felé olyan recesszióba kerül a lengyel gazdaság, mint például a magyar, vagy a román? Melyek a legrosszabb kilátások?

A legpesszimistább előrejelzés az Európai Bizottság által jósolt -1,4 százalék. A többi ország teljesítményéhez képest nem beszélhetünk akkora visszaesésről, s nagyon hamar, már 2010-ben növekedést prognosztizálnak, még a legpesszimistább intézetek is. Úgy tűnik, hogy kis veszteségekkel lesz képes a lengyel gazdaság átvészelni a válságot.

Ami Lengyelország esetében ketyegő bomba, az a munkaerőpiac. Lengyelországon 2-3 millióan dolgoznak a külső piacokon, Angliában, Svédországban, Írországban, vagy Németországban. Egy részük most hazatér, s kérdés, hogy a belső piac mennyire lesz képe őket felszívni, illetve mennyire fogja megterhelni a költségvetést. A lengyel válságkezelés erre készül, nem is volt bankmentő csomag, helyette szociális csomagot fogadtak el. Ilyen szempontból kifejezetten kedvező, hogy vannak ezek a perspektivikus beruházások, amely képes lehet felszívni a visszaérkező lengyel munkaerőt. Ennek az az ára, hogy a jelenleg Lengyelországban tömegesen alkalmazott ukrán, orosz, fehérorosz munkaerővel kell valamit kezdeni. Lehetséges, hogy népvándorlásszerű folyamatok fognak elindulni, ahogy keletre vándorol ez a munkaerő.

Kelet-Közép-Európa gazdaságai tehát tanulmányozhatják a módszert.

Bizonyos szempontból igen, s mindenki a saját gazdaságának megfelelő tanulságokat vonhatja le. Azt ki kell emelni, hogy a kelet-közép-európai térségben valamilyen módon egy csónakban evezünk. Hasonló múlttal, hasonló szerkezetekkel, globálisan tekintve nüansznyiak a különbségek. Fontos a belső gazdaságpolitika, az, hogy ezen kelet-közép-európai sajátosságok közül mire helyeződik a hangsúly, mi az, ami tovább lendíti a gazdaságokat. Biztosan tanulhatunk az egyes modellekből, de mindenkinek saját magához képest kell cselekednie. Pillanatok alatt megváltozhat a külső környezet, a keretfeltételek, s akkor a korábbi csodákból problémák lesznek. Azt kell megnézni, hogy az adott helyzet mennyire fordítható az adott gazdasági szerkezet számára kedvezően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását