2024. május 4. - Mónika, Flórián

Óriási hackertámadás! Százezer honlap ment a levesbe

Százezer honlap adatai vesztek el a brit Vaserv nevű internetes szolgáltatónál, miután egy szoftveres rést kihasználva hackerek törtek be a szervereire. A rendszerszoftvert kifejlesztő indiai cég alapítója öngyilkos lett.
2009. június 9. kedd 21:06 - HírExtra
A The Register riportja szerint a hackerek a Vaserv szervereinek gyökérkönyvtárához is hozzáférkőztek, miután kihasználták a cég által használt HyperVM rendszerszoftver addig fel nem fedezett súlyos biztonsági rését. Azután, hogy betörtek a rendszerbe, a támadók felhasználói és rendszeradatokat egyaránt megsemmisítettek. Az adminisztrátorok mindössze annyit vettek észre a támadás alatt, hogy "valahogy" furcsán viselkedik a rendszer.

A hackerek eközben Unix parancsokat adtak ki az összes fájl rekurzív (ismétlődő lépésekből álló műveletsorozaton alapuló) megsemmisítésére. A cég szakemberei már dolgoznak azon, hogy a rendszert visszaállítsák és ez 24 órán belül várható is. Rus Foster, Vaserv cég vezetője azt is hozzátette, hogy hackerek másoknál is kihasználták már ezt a biztonsági rést.

A Vaserv szerint a megsemmisített adatmennyiség szervereinek majdnem a felét érinti. Az adatait a cég nem mentette el, így egyelőre kétséges, hogy a százezer felhasználóból bárki is visszaszerezhetné az elveszített adatokat. Eddig még azt sem sikerült felfedezni, hogy kik irányíthatták a támadást. A tettesek hiányában a Vaserv a HyperVM szoftvert fejlesztő indiai LXLabs céget vonja felelősségre a támadásért, mindenkit türelemre intett és azt hangsúlyozva, hogy ők mindent megtettek azért, hogy az LXLabs által forgalmazott szoftver állandóan frissítve legyen.

A The Register megkereste az LXLabs céget is, azonban nem sikerült megszólaltatni őket sem a biztonsági réssel kapcsolatban, sem a hackertámadás ügyének kapcsán. Mindössze annyit tudtak meg, hogy a cégalapító KT Ligesh felakasztotta magát. A The Times of India indiai napilap szerint a cégvezető azért lett öngyilkos, mert elveszítette a Vaserv-szerződést, illetve anyja és húga öngyilkosságát sem bírta feldolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását