2024. május 25. - Orbán

EP: Tarolhat az orosz kisebbségi párt

A lettországi európai parlamenti választásokon előretört az orosz ajkú kisebbséget képviselő két párt a szavazófülkét elhagyók megkérdezése alapján szombaton készített előrejelzések alapján.
2009. június 7. vasárnap 12:11 - HírExtra
A rigai parlamentben ellenzékiként helyet foglaló baloldali Harmónia Központ (SC) a szavazatok 20 százalékát szerezte meg a közszolgálati televízió és a BNS hírügynökség felmérése szerint, ami azt jelenti, hogy a párt kétszer annyi szavazatot szerzett, mint ahány a szavazás előtti előrejelzésekben szerepelt, és hogy egy képviselője lesz az EP-ben. A Diena napilap és a Leta ügynökség közös exit pollja 17 százalékot mért az SC-nek.

A baloldali radikális Emberi Jogokért az Egységes Lettországban (PCTVL) párt, amely nyíltan a szovjet időkben idetelepült, s a függetlenség után állampolgársághoz nem jutó orosz ajkú kisebbség érdekeiben lép fel, 13 százalékot szerzett a felmérések szerint, és szintén számíthat egy EP-képviselői helyre a balti országnak járó nyolcból.

Csak harmadik lett a jobbközép kormánykoalícióhoz tartozó Lettország Első Pártja/Lett Út (LPP/LC) elnevezésű tömörülés, amely 8 és 12 százalék közötti eredményt ért el, és elképzelhető, hogy szintén lesz egy európai képviselője.

A választások másik nagy meglepetése, hogy a kormánypártok nem szerepeltek olyan rosszul, mint amire számítani lehetett. A kormánykoalíciót március óta vezető Új Idő (JL) párt 7 és 11 százalék között teljesített, a Polgári Szövetség (PS) pedig 19 és 24 százalék közötti eredményt ért el, a Néppárt (TP) pedig 4,6-6 százalékosat. A koalíció ötödik tagja, a Zöldek és Földművesek Szövetsége (ZSS) nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását