2024. május 5. - Györgyi

EP: Visszautasítások, sok szavazó, kampánycsendsértés délelőtt

A vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson a kora reggeli órákban többen járultak az urnákhoz, mint a 2004-es voksoláson, de 11 órára a szavazók részvételi aránya már közel azonos volt: több mint 1,1 millióan járultak az urnákhoz.
2009. június 7. vasárnap 12:58 - HírExtra
Mind a csaknem 11 ezer szavazókör rendben megnyílt vasárnap reggel hat órakor. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig a 8 millió 73 ezer magyar választópolgár mellett az EU-tagállamok 5.580, Magyarországon lakóhellyel rendelkező polgára is voksolhat.
A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító nyolc párt közül melyek küldhetnek összesen 22 jelöltet az Európai Unió 736 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

Reggel hét óráig a választásra jogosultak 1,07 százaléka, 85.637 ember járult az urnákhoz. A 2004-es EU parlamenti választáson 0,90 százalék szavazott reggel 7 óráig.
A 9 órás részvételi adatok ugyancsak magasabbak voltak az előző EU parlamenti választás részvételi adatainál: a választásra jogosultak 6,03 százaléka, 484.019 ember járult az urnákhoz, 2004-ben ez az arány 5,45 százalék volt.

Délelőtt 11 órára már közel azonos volt a részvételi arány az öt évvel ezelőtti voksoláshoz képest: a választásra jogosultak 13,77 százaléka, 1.105.328 ember járult az urnákhoz, 2004-ben 13,75 százalékuk.

Egy időközi országgyűlési képviselő-választást, hét időközi önkormányzati választást, valamint nyolc helyi népszavazást is tartanak a vasárnapi EP-választással egy időben.
Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett információk szerint a délelőtt folyamán három rendkívüli esemény történt, mindhárom Pest megyében, és mindhárom esetben a választópolgár azonosító okmányával volt gond.

Biatorbágyon egy választópolgárnak azért nem engedélyezte a helyi választási szerv a szavazást, mert hiányzott a lakcímkártyája. Csemőn azért utasítottak vissza egy választópolgárt, mert lejárt a személyi igazolványa és nem volt hajlandó hazamenni a vezetői engedélyéért, amellyel igazolhatta volna magát. Veresegyházon ugyancsak lejárt személyigazolványa miatt került egy választópolgár a visszautasítottak jegyzékére.

Eddig egy kampánycsendsértésről érkezett bejelentés - az is a Tolna megyei területi választási bizottsághoz -, mert vasárnap reggel két párt nevében telefonon buzdították a választókat szavazásra. A területi választási bizottság délutáni ülésén tárgyal az ügyről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását