2024. május 13. - Szervác, Imola

Józsi Barát, Maunika és a többi

Mi lenne velünk nélkülük? Kinek mondhatnánk el kisebb-nagyobb problémáinkat ha nem ezeknek a megértő, segítőkész, minden problémában otthon levő talk show guruknak?
2009. június 6. szombat 17:40 - Kiss Gergő
Először egy kis talk show történelem

Amerikában hihetetlen népszerűek ezek a műsorok immár több mint 60 éve. Az első ilyen jellegű az 1942-es Meet Unusual People volt, de az igazi talk show 1952-ben jelent meg, ez pedig a mai napig sikeres The Today Show. Itt tűntek fel először a show védjegyeinek számító elemek: műsorvezető a fotelben, kezében bögre, közben élő zenekar húzza, és a hasonlók.

Az évek során sok változáson mentek keresztül a beszélgetős műsorok, a televíziózás tömegessé válásával pedig új fajtái is megjelentek. A hatalmas népszerűségnek köszönhetően a műsorvezetők fizetése csillagászati, néhányuk Amerika leggazdagabb emberei közé soroható, mint amilyen például Oprah Winfrey. Vele pedig el is jutottunk a lelkizős-kibeszélős, a végén mindig tanulságos műsorokhoz, amit a magyar csak úgy ismer: Maunika só

A borzalom elkezdődik


Az első ilyen stílusú a The Phil Donahue Show volt Amerikában, 1968-ban. Nem volt elég a népnek Vietnám, megjelent az első ”kibeszélő-show” is. Olyan kényesnek számító kérdéseket feszegetett, mint a családon belüli erőszak, drogok, vagy a kisebbségek helyzete. Kezdetben nem is volt vele különösebben baj, hanem inkább Jerry Springerrel és társaival kezdődtek a gondok.

Donahue után minden csatorna sorra megcsinálta a saját show-ját. A siker szinte garantált volt, egy ilyen műsor pedig nem került túl sokba, úgyhogy sokan belevágtak. Állandó kísérletezések folytak a nézőszám növelése érdekében, úgyhogy meglehetősen sokszínű lett a kínálat. 1986-ban jelent meg a legismertebb és a legnépszerűbb, a The Oprah Winfrey Show, ami simán lesöpörte a pályáról Donahue-t. Ez leginkább a látványos érzelmekre épített, és épít egészen 2011-ig, ugyanis addig fogják folytatni.

Nem csak most, hanem kezdetben is forgatókönyv alapján feszültek egymásnak az ellentétek, csak a korai változatokban a minél reálisabb műsor volt a nyerő, egy társadalmi probléma hiteles előadása.

Ez kezdetben működött, de az évek múlásával emelkedett a nézők ingerküszöbe, és simán elkapcsoltak például egy drogos sztoriról. Jerry Springer ezt hamar észrevette, így Amerika végigizgulhatott számtalan nem túl egyszerű verekedést a Jerry Springer Show-ban: feketék fehérek ellen, két törpe harcát és ki tudja még mit.

A lényeg az lett, hogy bunyó legyen, hogy sokkoljon, vagy éppen elkápráztasson. 1991-ben került először adásba Springer botrányműsora, és 2010-re tervezik az utolsó adást. Megjelentek továbbá a csodákról, elképesztő eseményekről, testi hibával, különleges betegséggel születettekről szóló show műsorok, és ezekkel eljutottunk a jelen Amerikájáig.

A hazai felhozatal

A hagyományos értelemben vett talk show-k a 80-as években jelentek meg nálunk Vitray és Friderikusz műsoraival. Az újfajta kibeszélő-show első példánya pedig a Mónika Show volt 2001-ben. Ezt rövid időn belül követte a konkurens csatorna Claudia- és Jakupcsek-show-ja. 

Az emberek érdeklődően, de elég kritikusan fogadták az új jövevényeket, ennek eredményeként az utóbbi kettő nem sokáig bírta a harcot, és abbahagyták őket. A kritikusok ugyan dícsérték Jakupcsek Gabriella műsorát, de a nézők szava a döntő. A Mónika show, vagy a később megjelenő Balázs show sokkal egyszerűbb hangvételűek nála, viszont szaftosabb magánéleti témákkal foglalkoznak, ezáltal több nézőt is vonzottak. Jakupcsek így írta le műsorát: "Közügyekről szólt gondolkodó embereknek". Gyorsan el is tűnt.

A hazaiak külsőre és belsőre is megegyeznek amerikai elődjeikkel. Néha ugyan kisebb-nagyobb változtatásokkal, de lényegében ugyanazok, népszerűségük pedig egyre nőtt, főleg a Mónikáé. Egy 2004-es felmérés szerint, amit a Szonda Ipsos végzett el, a lakosság majdnem fele nézte akkor a műsort hetente legalább egyszer.

A felmérés szerint leginkább vidéki nők nézik rendszeresen. A nem sokkal később megjelent Balázs show annyit kanyarított a történeten, hogy ”szembesítette” egymással a szereplőket. Pár év után ugyan levették a műsorról, Mónika szekere viszont tovább robog. Pedig már elég egysíkú. Sebestyén Balázs műsora legalább néha vicces volt.

De úgy tűnik az RTL Klub tehát egyelőre még be van biztosítva, a TV 2 viszont sosem tudott hosszantartóan sikeres talk show-val szolgálni. Ezt az űrt szeretné betölteni a Joshi Bharat. Azzal próbálják eladni hogy az indiai sorselemző és pszichológus aztán tényleg ért az emberekhez és a problémák megoldásához, hozzá érdemes fordulni ha gondunk van.

A koncepció itt is nagyjábol ugyanaz mint amit megszokhattunk, ez is forgatókönyv szerint megy, a témák a már általánosnak számítóak, a tanulságot pedig nem kerülhetjük el a műsor végén.

Lassan változtatni kell. Ugyan egyre több a bunyó, ezzel beértük Jerry Springert, de valószínüleg nem sokára megjelennek nálunk is a testi hibákkal rendelkezőkről, mentalistákról, szellemidézőkről és egyéb izgalmakról szóló műsorok. A show folytatódik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását