2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: Székely sunyítja az adatokat

A Fidesz szerint az egészségügyi miniszter azért titkolja el a kórházak finanszírozási adatait, mert az európai parlamenti (EP) választások előtt nem akarja tovább rontani az "amúgy is halovány reményeket" - mondta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján.
2009. június 5. péntek 15:35 - HírExtra
Tudni, hogy ezek az új finanszírozási adatok "igen keserűek", és éppen azért titkolják el, hogy "az uniós választások előtt az amúgy is halovány reményeket ne rontsa tovább" - fogalmazott Pesti Imre.

Mint mondta, már május 17-18 óta megvannak az adatok, és "nem megerősített, de hitelesnek tekinthető" források szerint a kórházak 70 százalék feletti teljesítménye a felét sem fogja érni az új rendszerben, ugyanis amíg 70 százalék alatt 160 ezer forintot ér egy pont, addig felette csak 60 ezer forintot.

Szerinte Székely Tamás szocialista szakminiszter ugyanazt az "ócska trükköt" játssza el most, mint Veres János volt pénzügyminiszter a 2006-os választások előtt, amikor eltitkolták a valós gazdasági adatokat.

Szomorúnak, tragikusnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új finanszírozási adatokat eltitkolják, hiszen - mint mondta - a kórházaknak fel kellene készülniük arra, hogyan fogják túlélni a következő időszakot.

Hangsúlyozta: újabb közel 60 milliárd forintot vonnak el az egészségügyből, ami miatt csődbe fognak jutni a nem súlyponti kórházak, miközben a súlyponti kórházak is tragikus helyzetbe kerültek, hiszen jelen pillanatban is válságban van a fővárosi intézmények 40 százaléka.

Az új finanszírozási rendszerrel "a padlón fekvő egészségügybe rúg bele" az egészségügyi kormányzat - fogalmazott.

Úgy vélte, ezért nem működik a szolidaritás az egészségügyben, mert a gazdagabbak, akiknek lehetősége lenne, hogy jövedelemarányosan többet fizessenek, elkerülik az adózást.

Ha Bajnai Gordon miniszterelnök, Oszkó Péter pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök "korrektül és tisztességesen adózott volna, és tanácsaikkal nem mentettek volna ki újabb milliárdokat, akkor nem lett volna szükség az egészségügyből újabb forrásokat kivonni" - mondta Pesti Imre. Szerinte ezért Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Simor András személyesen is felelős az egészségügyben kialakult helyzetért.
"Ezek az offshore mágusok azok, akik felrúgva a szolidaritás elvét, ellehetetlenítik magyar egészségügyet" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását