2024. május 11. - Ferenc

Gyaloglással küzd az apjáért egy gyerek

A FARC által túszként fogva tartott apja kiszabadításáért küzd egy kisfiú Kolumbiában, a 11 éves gyerek három nap alatt száz kilométert gyalogolt, hogy akciójával felhívja a figyelmet még soha nem látott szülőjének helyzetére.
2009. június 2. kedd 12:15 - HírExtra
Johan Martínez lakóhelyéről, Ospinából kelt útra, hogy száz kilométerrel arrébb, a tartomány fővárosában, Pastóban érjen célba. A bátor kislegénynek hősnek kijáró köszöntésben volt része, a városban hatalmas tömeg várta.

A kisgyerek apját, José Libio Martínez altisztet bajtársaival együtt 1997. december 21-én rabolta el a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) gerillaszervezete. A szakasz többi tagját Martínez és Pablo Emilio Moncayo altiszt kivételével időközben már szabadon bocsátották.

Johan Martínez pár héttel apja elrablása után jött a világra, így még soha nem találkozott vele. A kisfiú a másik fogva tartott, Moncayo altiszt édesapjáról vett példát. A férfi 2007-ben Pastóból gyalog indult a fővárosba, Bogotába majd menetelt el egészen a venezuelai Caracasig, hogy elérje fia szabadon engedését. A FARC idén áprilisban Moncayo altiszt hamarosan várható szabadon bocsátásáról számolt be.

A tartomány fővárosába érve Johan megindító beszédet mondott, amelyet azonban nem tudott befejezni, mert könnyekben tört ki. A kisfiút hallgató embereket megrázta a jelenet, sokan maguk sem tudták visszatartani könnyeiket. Johan édesanyja szerint az út nagy megpróbáltatást jelentett a gyerek számára, de remélik, hogy figyelemfelhívó akciójuk használt valamit.

A múltban a FARC azonban nem sok együttérzést mutatott azokkal gyermekekkel, akik szüleik szabadon bocsátásáért könyörögtek. 2001-ben egy rákbeteg kisfiú a televízión keresztül kérte a gerillákat, hogy még egyszer láthassa édesapját. A lázadók azonban azt válaszolták, hogy a gyerek bizonyára nem is annyira beteg, így nem engedték el a férfit. Néhány héttel később a 12 éves Andres Felipe Perez anélkül halt meg, hogy találkozhatott volna édesapjával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását