2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyerekkorban függéseg alakulhat ki

Amerikai gyermekorvosok szerint a szöveges üzenetek (sms-ek) tömeges írása függőséget okozhat.
2009. május 30. szombat 12:47 - HírExtra
A probléma kutatásának még csak az elején tartanak, de Sherry Turkle abból indul ki, hogy ez a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta. A massachusettsi műszaki egyetem szociológusprofesszora három éven keresztül vizsgálta a fiatalok sms-ező szokásait.

Martin Joffe, kaliforniai gyermekorvos két középiskola diákjainak sms-viselkedéséről készített tanulmányt. Egyes fiatalok naponta több száz sms-t is elküldtek - mondta a New York Times-nak.

A Nielsen marketingcég adatai alapján az amerikai fiatalok 2008 negyedik negyedévében átlagosan 2272 sms-t küldtek és fogadtak havonta, tehát napi hetvenötöt és az ébren töltött napszakra vetítve óránként csaknem ötöt.

A túlzott írogatás a szakértők szerint önállósíthatja magát. Kielégíti ugyanis a szociális szükségleteket, és megerősíti a fiatalokban a csoporthoz tartozás érzését, amelyre nagy szükségük van ilyenkor, az identitáskeresés nehéz időszakában.

Már a beérkező sms jelzése boldogsághormonok felszabadulását eredményezheti."Itt egyfajta virtuális simogatás történik a fizikai érintés helyett" - magyarázza Peter Wippermann hamburgi trendkutató a Wirtschaftswoche című lapban.

A mobiltelefon állandó jelenléte azonban problémákhoz vezethet. Fiatalok azt mesélték, hogy késő éjjel is válaszolnak üzenetekre - számol be vizsgálatáról Joffe. Ez alvászavarokat okoz egy olyan korcsoportban, amely amúgy is hajlamos erre.

Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.
Turkle professzorasszony a kognitív és fejlődési problémákat látja lényegesnek.

Ha a távolság ellenére könnyű kapcsolatot tartani, akkor a tinik napi tizenötször is
megkérdezhetik szüleiket, hogy mondjuk a piros vagy a kék cipőt válasszák. Így pedig nem tanulnak meg önálló döntéseket hozni. Emellett kézenfekvőek a koncentrációs és tanulási zavarok: aki pár percenként kap üzenetet, és rögtön válaszolnia kell, annak nehéz megfogalmaznia egy világos gondolatot.

Lehetséges, hogy a virtuális simogatás hamarosan kiszorítja a fizikait: A németországi allensbachi közvéleménykutatási intézet felmérése alapján a 14-19 évesek csupán harminchat százaléka részesíti előnyben a személyes beszélgetést az e-maillel vagy sms-sel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2009. szeptember 25. 12:16
http://forum.ma.hu/tart/forum?fid=1&tid=2009-09-24%2014:04:57.434111
...
2009. szeptember 25. 11:29
Re: http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=409&articleID=232781&ctag=articlelist&iid=1
...
2009. szeptember 25. 11:07
vagy az AMF weboldalán található az igazi nickem ..... nyomán még pár ilyesmi-olyasmi, bár ott visszatöröltettem úgy 25 versemet 2007. január végén. csak azok a "töredékek" maradtak ott, azt nem törölték, hiába kértem! vajon ki volt a "múzsa" hozzá??? ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását