2024. április 29. - Péter

Re-agyelszívás?

Az agyvisszaszívás érdekében hirdetett versenyt a Lendület programmal a Magyar Tudományos Akadémia - hangsúlyozta Pálinkás József pénteken az MTI-nek.
2009. május 29. péntek 23:11 - HírExtra
Az előzményekről Pálinkás József elmondta, hogy a pályázatot januárban írták ki. Összesen 28 pályázatot - 6-ot a társadalomtudományok, 10-et az élettudományok, 12-őt pedig a természettudományok területéről - nyújtottak be. Tizenkét pályázat az akadémiai kutatóhálózaton kívülről, 7 pályázat külföldről - Ausztráliából, Kanadából, Németországból, az Egyesült Államokból - érkezett.

"Megpróbáljuk a legkiemelkedőbb fiatalokat, akik itthon vannak, vagy rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgoztak, itthon tartani, hazahívni, számukra lehetőséget biztosítani, hogy alkotópályájuk legeredményesebb szakaszában saját kutatócsoportot hozhassanak létre, saját kutatásaikat folytathassák" - ismertette a program céljait az MTA elnöke.

Mint kifejtette, a pályázatok értékelését független, egymásról sem tudó bírálók végezték. A beérkezett anonim bírálatok alapján egy zsűri választotta ki a hat nyertes pályázatot, amelyek, bár nem egyenlő eloszlásban, de egyaránt reprezentálják az élet-, társadalom- és természettudományokat.

Erre az évre valamivel több mint 240 millió forintot biztosítanak a hat új kutatócsoport létrehozására, eszközvásárlásra és a megfelelő kutatási feltételek biztosítására. Egy-egy kutatócsoportnak 35 és 60 millió forint közötti összeget biztosítanak 2009-re. A kutatócsoport vezetőjét a professzori fizetés kétszerese illeti meg.

A támogatásért cserébe igen magas követelményeket állítanak a kutatók elé. "Ezek megfelelnek a világban szokásos követelményeknek, azt várjuk tőlük, hogy pályázatokon jelentős összegeket nyerjenek el és olyan kutatásokat folytassanak, amelyek a világ vezető folyóirataiban közölhetők.

A szerződés 5 évre szól azzal az ígérettel, hogy amennyiben teljesülnek a feltételek, véglegessé válik az állás, másrészt a támogatás összege az adott intézethez kerül, beépül a bázisfinanszírozásba. Amennyiben nem teljesítik a követelményeket, megszüntetjük a finanszírozást, s olyanokat keresünk, akik megfelelnek az elvárásoknak" - mondta Pálinkás József.

A tervek szerint az MTA minden évben kiír egy ilyen pályázatot 4-6 csoport létrehozása céljából.

"A Lendület-program ráirányítja a figyelmet arra, milyen nagy szüksége van az országnak arra, hogy a világ élvonalába tartozó kutatók visszajöjjenek, itthon maradjanak. Másrészt azt is bemutatjuk, hogy a legkiválóbb elmék megtartásához az is szükséges, hogy megfelelően értékeljük őket mind anyagi, mind erkölcsi értelemben" - hangsúlyozta Pálinkás József.

(A pályázat eredményhirdetésére június 2án 10-kor kerül sor az MTA székházában).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását