2024. május 5. - Györgyi

Megszűnik, vagy nem a Forma-1 Magyarországon?

Nehéz világosan látni a Magyar Nagydíj ügyében. A Világgazdaság szerdán meglebegtette, hogy a Pénzügyminisztérium nem szeretné tovább finanszírozni a Hungaroringen rendezett Forma-1-es futamokat.
2009. május 27. szerda 15:59 - Pénzes Dávid
A lap szerint a Pénzügyminisztérium és az Önkormányzati Minisztérium nem támogatná Magyarországon a Forma-1-es Magyar Nagydíjat. Mint írják, a lap birtokába jutott bizonyos munkaanyagoknak, amikből kiderül: „a szűkös központi források és az emelkedő jogdíjak miatt nem támogatná a két tárca a nagydíj futamainak megrendezését 2012-2016 között”.

A lap úgy tudja, hogy a forint gyengülése miatt idén az előirányzott 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal kerül többe a magyar államnak a futamok megrendezése.



Nem igaz

A HírExtra megkereste a Pénzügyminisztériumot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tárca támogatja a Magyarországon rendezendő Forma-1es versenyt, és a kormány is pozitívan döntött az ügyben. Az Önkormányzati Minisztérium egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Az biztos, hogy ebben az évben, valamint a következő kettőben is lesz Magyar Nagydíj, a rajongóknak tehát nem kell aggódniuk. Hogy 2012-től felmerül majd az autóverseny magyarországi futamának elhalasztása vagy nem, azt egyelőre nem tudhatjuk. Ráadásul a Forma-1 háza táján is éppen áll a bál, a jövőjük rendkívül bizonytalan.



Még nem látjuk


Másrészt ennek a kormánynak a felhatalmazása 2010-ben mindenképpen lejár (de az is lehet, hogy még ebben az évben véget ér a munkájuk). A következő kormányzat pedig minden bizonnyal merőben más politikát fog (vagy kénytelen) folytatni, mint a jelenlegi. A 2012-2016-os időszakról pedig ők fognak majd érdemben dönteni.

Persze hazánk pénzügyi helyzete nem fog egy-kettőre megváltozni, akármilyen kormány is jöjjön. Ez pedig alapvetően határozza meg azt, hogy képesek vagyunk-e fenntartani a Magyar Nagydíjat, vagy nem.



Hatás – ellenhatás

Másik oldalról pedig a következő kabinetnek azt is figyelembe kell majd vennie, hogy milyen hatása lenne, ha a 23 éve (1986-ban rendezték meg az első Nagydíjat) folyamatosan megrendezésre kerülő verseny megszűnne?

Hogy mi történne a jól kiépített infrastruktúrával? Hogy a környékbeli települések lakóinak bevételei mennyivel csökkennének? A szállodák, panziók és egyéb vendéglátóhelyek kevesebb bevétel helyett mennyivel fizetnének kevesebb adót? A kérdés tehát az, hogy ki lehet e számolni, hogy mennyibe kerülne az, ha nem lenne többet verseny?

Azt pedig még kiszámolni sem lehet, mit jelent az Magyarországnak, hogy a Forma-1-es cirkuszban, melyet százmilliók néznek világszerte, mindig ott forog a nevünk. Mennyi reklámot jelent számunkra ez? Hogy a rajongók, akik eljönnek megnézni a száguldó gépeket, mennyit maradnak még, mert megteszik nekik a hely, vagy mert ha már itt vannak, körül is néznek – és közben költenek? Ahogy az is megtippelhetetlen, hogy az idelátogatók mennyire viszik a hírünket a világban, és mennyire katalizálja ez az egész turisztikai ágazatot?

Bárhogy is dönt majd a következő kormány, alapos hatástanulmány nélkül nem szabad hozzányúlni a kérdéshez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását