2024. május 14. - Bonifác

Hiánycikk az olcsó gyógyszer

Bár az orvosoknak kötelező az olcsóbb, generikus gyógyszert felírniuk a betegnek, a receptkiváltáskor mind gyakrabban szembesülhet azzal a páciens, hogy a patika nem tudja kiadni a kért, kevesebb haszonnal forgalmazható készítményt.
2009. május 27. szerda 07:59 - HírExtra
A kifejezetten gyógyszeripari kutatásokkal foglalkozó Spatium Consulting felmérése szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény bevezetése óta eltelt két és fél évben lassuló ütemben, de folyamatosan nő a sikertelen receptkiváltási kísérletek aránya. Mind többször kénytelen üres kézzel távozni a beteg a patikákból. Míg 2006 végén nem egészen nyolc százalékra rúgott azoknak a receptbeváltási kísérleteknek az aránya, amikor nem állt rendelkezésre a megfelelő gyógyszer, tavaly ugyanez az érték már 28 százalékot mutatott.

A hiány különösen a legolcsóbb gyógyszerek esetében kiugróan magas. Még a referenciakészítmények esetén is közel 20 százalékos hiányt mértek, pedig e szereket minden patikának kötelessége tartani.

A felmérést végzők szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvény nem igazán váltja be a hozzá fűzött reményeket, nehéz helyzetbe hozva az orvost, a patikust és a beteget is.

A társaság 2006 óta végez féléves rendszerességgel próbavásárlásokat a gyógyszertárakban. Legfrissebb kutatásukban a hazai patikák 10 százalékát keresték fel, összesen 842 próbavásárlást végeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását