2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A patikus is segíthet a gyógyulásban

A gyógyszerészek a háziorvossal együttműködve fontos segítséget nyújthatnak a betegek gyógyszeres kezelésének javításában, amivel csökkenhet a mellékhatások gyakorisága, és hatékonyabbá válhat a gyógyítás.
2009. május 25. hétfő 10:05 - HírExtra
Két, nagy vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

A gyógyszertárak és az ott dolgozó patikusok szerepe az egészségügyi ellátásban világszerte változóban van. A recept nélkül kapható készítmények árusítása az élelmiszerboltokban vagy a benzinkutaknál határozottan gyengítette a gyógyszerekkel történő ellátás rendjét, viszont sokfelé olyan feladat is átkerült a patikákhoz, amelyek korábban az orvosi rendelőkre tartoztak.

A fájdalomcsillapítók és egyéb, szabadon vásárolható gyógyszerek forgalmazása elterjedt a kereskedelemben, de nálunk is az derült ki, hogy az emberek többsége a patikaszereket inkább a gyógyszertárban vásárolja meg, akkor is, ha a benzinkútnál szintén megkaphatná.

A gyógyszertárakban ezzel szemben ma már olyan szűrővizsgálatok - vérnyomásmérés, vércukor-meghatározás - is zajlanak, amelyeket valaha csak az orvosnál vagy laboratóriumokban végeztek.

Az Egyesült Államok most olyan egészségügyi programokat szervez, amelyekben a gyógyszerész aktív résztvevője a betegellátásnak. Michael Murray és munkacsoportja 800 beteg együttműködésével olyan vizsgálatokat végzett, amelyekben a patikusok munkája segítette a betegek gyógyszerszedésének pontosságát, ezzel javítva a hatásos kezelést.

Az egyik vizsgálatban szívelégtelenségben szenvedők vettek részt, a másikban magas vérnyomású betegek tartottak szoros kapcsolatot a receptre felírt gyógyszert kiadó gyógyszerésszel. Véletlenszerű besorolás alapján voltak betegek, akikkel a patikus rendszeresen beszélt a gyógyszerszedésről, az esetleges mellékhatások megjelenésének elkerüléséről. Más betegeket csak a fél-egy éves vizsgálat végén kérdeztek tapasztalataikról és a gyógyszerelés eredményeiről.

Azok a betegek, akikkel a patikusok rendszeresen és szervezett módon tartották a kapcsolatot, 35 százalékkal ritkábban tapasztaltak mellékhatást. Gyógyszerszedési hiba még ritkábban fordult elő náluk, mint abban a csoportban, ahol ilyen segítség nem volt. A kedvező eredményt mind a szívelégtelenségben szenvedőknél, mind a magas vérnyomás miatt kezelt betegek körében egyaránt bizonyították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását