2024. május 9. - Gergely

Listavezetők az európai ügyek bizottsága előtt

A pártok európai parlamenti (EP) választási listáinak vezetői számoltak be programjukról kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságában.
2009. május 26. kedd 18:11 - HírExtra
Göncz Kinga azt is javasolta, hogy a jövőben az EP-képviselők a magyar Országgyűlésben évente legalább két alkalommal nyílt közmeghallgatáson számoljanak be uniós munkájukról. Ennek érdekében módosítanák a képviselői jogállásról szóló törvényt.

Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP listavezetője úgy vélekedett, Magyarország ötéves uniós tagságának egyik legfontosabb vívmánya, hogy a magyarországi képviselők együtt tudtak dolgozni az erdélyi és felvidéki magyar képviselőkkel a határon átnyúló érdekeket képviselve.

A politikus a program részletezése előtt bírálta az elmúlt öt év magyar kormányzatát, mert szerinte az ország gazdaságilag kiszolgáltatottá vált, a kormány pedig elvesztette maradék hitelét.

Schmitt Pál abban egyetértett Göncz Kingával, hogy fontos lenne az EP-képviselők rendszeres beszámolása.
A kirekesztés és a gyűlölet elleni fellépés az SZDSZ társadalmi üzenete az európai parlamenti választási kampányban - mondta Szent-Iványi István, a liberálisok listavezetője.

Közölte, a kampányban az az SZDSZ társadalmi üzenete, hogy ma Magyarországon tűrhetetlen mértékben eluralkodtak az indulatok, a gyűlölködés, a kirekesztés, és súlyos bűncselekmények is bekövetkeztek, amelyeknél nem lehet kizárni a rasszista indítékot sem.
Bokros Lajos arról szólt, hogy a közös agrárpolitika jelenlegi formájában nem tartható fenn, mert nem szolgálja a globális hatékonyságot és a szolidaritást.

Az MDF listavezetője a hozzá érkező kérdésekre reagálva, a külföldiek földtulajdonlásával összefüggésben azt mondta, egészen biztosan nem talál Magyarország szövetségest ahhoz, hogy a korlátozást 2011 után is fenntartsa. Hozzátette, hogy ez egy egyszeri dereguláció volt. Úgy fogalmazott: "amikor mi követeljük, hogy a munkaerőpiac legyen egységes, és szabad legyen a munkaerő mint termelési tényező áramlása, akkor a másik oldalon logikátlan (...) és szakszerűtlen azt megkövetelni, hogy a külföldiek földtulajdonlási korlátozását tartsuk fenn".

Az ülés után vita alakult ki az MSZP és a Fidesz között az ott elhangzottakról. Az MSZP-s Kocsi László megítélése szerint Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője vereséget szenvedett az európai ügyek bizottságának ülésén; a fideszes Pelczné Gáll Ildikó viszont úgy vélte, csak a Fidesz tudott programot bemutatni a testület előtt.
A testület szocialista tagjai kérdéseikben egyebek mellett azt rótták fel Schmitt Pálnak, a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének, hogy több fontos szavazásnál nem volt jelen az Európai Parlamentben.

A listavezető reagálásában közölte: valóban előfordult, hogy hiányzott a szavazásnál, azonban - mint rámutatott - több más tisztséget is betölt, például a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.
Az ülés után Kocsi László az MTI-nek azt mondta: sportemberről szólva azt lehet mondani, korrekt dolog, hogy Schmitt Pál beismerte azt a vereségét, amit az európai ügyek bizottságában elszenvedett abban az értelemben, hogy az elmúlt öt év teljesítményének hitelével nem tudta megalapozni azt, hogy miért jó az a program, amit képvisel.

Pelczné Gáll Ildikó, a testület egyik fideszes tagja az MTI-nek viszont azt mondta: a bizottsági ülésen világosan kiderült, hogy a Fideszen kívül más pártnak nincs programja az európai parlamenti választásra. A Fidesz alelnöke minősíthetetlennek tartotta Kocsi László viselkedését, szerinte ugyanis Schmitt Pál minden feltett kérdésre válaszolt.
A bizottság előtt a Lehet Más a Politika (LMP) is szerette volna ismertetni programját, de nem kaptak rá lehetőséget - mondta Szabó Tímea, a párt listavezetője az ülés után az MTI-nek.

Az EP-választáson induló, de parlamenten kívüli pártok nem kaptak meghívást az ülésre, de Szabó Tímea szerint a bizottság feladata az lenne, hogy a közvéleményt kiegyensúlyozottan tájékoztassa az induló pártok EP-programjáról, és mivel ez egy nyilvános esemény, így joga lenne felszólalni minden listavezetőnek.

Eörsi Mátyás, az európai ügyek bizottságának SZDSZ-es elnöke az MTI érdeklődésére úgy reagált, hogy az LMP nem kereste meg az európai ügyek bizottságát azzal kapcsolatban, hogy ismertethessék EP-választási programjukat a bizottság ülésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását