2024. május 8. - Mihály

Göncz: Nem lesz változás

Nem lesz változás a június 7-i EP-választás után, minden megy tovább - mondta Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti (EP) listavezetője az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának rendezvényén hétfőn Budapesten.
2009. május 25. hétfő 11:45 - HírExtra
Hetedike után nyolcadika lesz - mondta a listavezető arra a kérdésre, mi lesz június 7-e után. Közölte, a Fidesznek is az az érdeke, hogy a válságkezelő lépéseket végrehajtsák, és a jövő évi parlamenti választásokon esetleg már lehessen látni a válság végét.

Elmondta, a válságkezelő kormány megalakításának egyik oka az volt, hogy Magyarország ne menjen bele a válság idején egy hosszú választási kampányba, az ország inkább azzal töltse az idejét, hogy elfogadja azokat a jogszabályokat, amelyek biztosítják Magyarország hitelességét.

Göncz Kinga kizárta annak lehetőségét, hogy ha a Jobbik bejut az EP-be, a szocialista képviselők együttműködjenek ezzel a párttal. Azt mondta, reméli, hogy ha magas lesz a részvétel, akkor nem is kerül be a Jobbik.

Beszélt arról, hogy Európában a demokratikus pártok elutasítják az együttműködést a szélsőséges pártokkal, a Fidesz azonban nem teszi egyértelművé, hogy elhatárolódna a Jobbiktól. Utalt arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt és a KDNP csaknem 130 helyen együttműködik a Jobbikkal az önkormányzatokban.

Göncz Kinga a Fidesz Elég!-kampányáról szólva azt mondta, hogy indulatszót használ az ellenzéki párt, és ez nem európai. Azt sugallja, mintha a Fidesznek Magyarország európai uniós tagságából lenne elege, összemossa a belpolitikát az európai parlamenti választással - mondta.

A szocialista képviselő szerint elképzelhető, hogy az euróövezethez csatlakozás felgyorsuljon, hiszen a maastrichti kritériumok az övezethez csatlakozó országokban sem bizonyultak tarthatónak.

A listavezető a következő európai uniós ciklus legfontosabb feladatai közzé sorolta a 2014 után kezdődő hétéves költségvetési ciklus előkészítését, a kohéziós és az agrártámogatások megtartását, az energiaügyeket.

Göncz Kinga azon véleményének adott hangot, hogy európai uniós tagsága miatt Magyarország történelmében először nem maradt egyedül a válságban. Láthattuk, hogy egy rendkívül fejlett ország, Izland, amely nem tagja az Európai Uniónak, milyen gyorsan omlott össze - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását