2024. május 9. - Gergely

Schmitt szerint "földcsuszamlás" is jöhet az EP-választás után

Június 7-e lehetőséget ad arra, hogy elmondjuk véleményünket arról, melyik párttal vagyunk megelégedve, s melyikkel nem - mondta Schmitt Pál vasárnap Budapesten, a Budai EU-majális rendezvényen.
2009. május 24. vasárnap 18:43 - HírExtra
Kimutathatjuk, hogy kiben van bizalmunk - közölte a Fidesz európai parlamenti (EP) listavezetője, aki szerint azért ő vezeti most is a párt EP listáját, mert "a főnök focista, akinek a mondása az, hogy győztes csapaton ne változtass".

A politikus arra emlékeztetett: öt évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nyert az EP-választáson, akkor rövid idő múlva már nem az az ember volt a miniszterelnök, és nem az az ember volt az MSZP elnöke, mint korábban. "Földcsuszamlás volt ott" - mondta Schmitt Pál, aki szerint ez most is bekövetkezhet, ám ehhez mutatni kell az erőt, az új egységet, azt, hogy új irányt akarunk szabni az országnak - tette hozzá.

A politikus szerint a szavazatoknak fontos szerepe lesz abban, hogy előre hozzák-e az országgyűlési választásokat, vagy sem.

"Nagyon komoly hatása lesz szavazatunknak az ország sorsára, például, hogy előre hozzák a választásokat, például, hogy fölcsuszamlás indul ismét azon az oldalon, aminek jelei (...) repedésekben (...) már látszik" - fogalmazott. Úgy vélte - utalva az MSZP, az MDF és az SZDSZ kampányára - ők sem veszik ezt félvállról.

"A Dávid Ibolya harminc évvel ezelőtt készült képe kint van három hónapja (...). Az SZDSZ plakátja már kint van három hónapja (...), hogy lesz-e 200 ezer plusz egy szavazat. Üzenem, ha akarják írásba adom, nem lesz" - jelentette ki Schmitt Pál.

A politikus szerint a pécsiekről példát lehet venni. A Fidesz listavezetője szerint a baranyai megyeszékhely lakói bizonyítottak összefogásból, fegyelemből, városszeretetből és elkötelezettségből a "mi értékeink, (...) a polgári értékek" mellett.
Gál Kinga fideszes EP-képviselő - a Fidesz EP listájának harmadik helyezettje - szerint a kormányokon múlik, hogy mennyire tudják kihasználni az EU biztosította lehetőségeket, ám a magyar kormány nem tudta kihasználni ezeket a lehetőségeket.

"Hiába mutogat a kormány az EU-ra, elsősorban maga a kormány felelős azért, hogy a magyar emberek nem tudják egyértelműen nyertesként, egyértelműen pozitívként látni az elmúlt öt évet" - fogalmazott a politikus.

Gál Kinga szerint június 7-én, az EP-választáson az emberek véleményt mondhatnak a hétköznapokról, mindarról, ami itthon zajlik, és azokról is véleményt nyilváníthatnak, akik mindezért itthon felelősek.

Kifejezhetjük intézményesen azt - mondta -, hogy "elegünk van abból, hogy Magyarország ciki lett (...), hogy mi más Magyarországot képzelünk el gyermekeinknek".

Gál Kinga szerint mindezen túl azért is fontos a június 7-ei voksolás, hiszen ekkor véleményt mondhatunk arról: akarjuk-e, hogy valóban megtörténjen a rendszerváltás.
Közölte: 2006 októbere óta erősödik benne a kétely azzal kapcsolatban, hogy "valóban történt-e rendszerváltás a '90-es évek elején, vagy csak egy kommunikációs váltás volt-e".

Véleménye szerint 2006. október 23-án a jogállam építésének elképzelése tört darabokra, míg idén tavasszal a kormányfő cserével kapcsolatos "tragikomédia" a magyar demokráciával kapcsolatos elképzeléseket is összetörte.

Kijelentette: egy demokráciában a hatalmat nem baráti körben osztják újra, mert létezik a szabad, általános választás intézménye.

Úgy fogalmazott, "az ha egy ország fele nem ért egyet (a kormány politikájával, tevékenységével), az nem jelenti azt egy demokráciában, hogy az ország fele fasiszta".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását