2024. május 8. - Mihály

Hagyó szigorítana

Budapesten a hatóságok, köztük a közterület-felügyelők és a rendőrök szigorú ellenőrzésére van szükség ahhoz, hogy tovább növekedjen a behajtási engedélyt vásárló teherautósok száma - ismertette Hagyó Miklós.
2009. május 21. csütörtök 18:53 - HírExtra
Jelenleg ugyanis még mindig 70 százalékuk bliccel, nem vesz behajtási engedélyt - mondta.

A főpolgármester-helyettes megállapította: a múlt heti 90 százalékhoz képest kicsit javult a helyzet, de nem elfogadható, hogy 50 ellenőrzött teherautós közül 35-nek nincs, vagy hamis engedélye van. Ezért javítani kellene az ellenőrzések hatékonyságán az végéig is. Addigra ugyanis várhatóan a főváros parkolással foglalkozó cége, a Parking Kft. 123 helyen kamerarendszert épít ki a fővárosban az engedélyek ellenőrzésére. A beruházás egymilliárd forintos költségét külső befektető segítségével biztosítanák - jegyezte meg.

Hagyó Miklós közölte: országgyűlési képviselőként jogszabály-módosítást kezdeményez, hogy az úgynevezett objektív felelősségről szóló törvény hatályát terjesszék ki azokra a tehergépkocsikra is, amelyeknek vezetői engedély nélkül hajtanak be a fizető övezetekbe. A bírság ez esetben 300.000 forintra növekedne. Jelenleg 30 ezer forintos szabálysértési büntetés szabható ki ez ügyben.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a szabályszegők miatt a behajtási szigorításoktól remélt előny, a zaj- és légszennyezettség változása még nem mérhető, de a lakossági visszajelzésekből az egyértelműen megállapítható, hogy bizonyos területeken az életminőség jelentősen javult a teherforgalom visszaszorításával.

A főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy az idén teljessé válhat a behajtási engedélyek on-line ügyintézése. Tavaly egyébként több mint 9.700 járműre 30 ezer behajtási engedélyt adtak ki 860 millió forintért. A bevételeket P+R parkolók létesítésére és üzemeltetésére költötték. Idén márciusig több mint 3.300 teherautós igényelt 7.800-nál több behajtási engedélyt 360 millió forintért. A fuvarozók számára kedvező lehetőségként említette azt, hogy 5 és 7 óra, valamint 18 és 22 óra között behajtási díj fizetése nélkül végezhetik a szállításokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását