2024. március 29. - Auguszta

Módosítják a távhő rendeletet

A főváros mindig is jogkövető magatartást tanúsított, s így tesz ez ügyben is - nyilatkozta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Alkotmánybíróság szerdán kihirdetett határozatában alkotmányellenesnek találta, s ezért megsemmisítette azt a fővárosi rendeletet, amellyel korlátozták, csaknem teljesen ellehetetlenítették a távhőszolgáltatásról való leválást.
2009. május 20. szerda 18:25 - HírExtra
A szocialista politikus közölte, hogy a jogszabályok messzemenőkig történő betartása mellett az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy úgy módosítsák a fővárosi rendeletet, hogy elkerüljék a Főtáv hálózatáról történő esetleges tömeges leválást. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság döntése csak tovább erősítette az általa az elmúlt két évben következetesen képviselt álláspontot.

E szerint a jogszabályok betartása mellett, az európai uniós országok tendenciáját figyelembe véve, mindent meg kell tenni a környezetkímélő távfűtés árának piaci versenyképességéért, vagyis e fűtési mód életképességének a megőrzéséért. Mint mondta, a főváros eddig is mindent elkövetett, s a továbbiakban is erre törekszik az önkormányzattól független ártényezők esetleges csökkentése érdekében. Példaként említette az ökoprogramot, az ökoplusz-programot, a távfűtés alapdíjának befagyasztását, a Budapesti Erőmű Zrt. magas beszállítói hőárainak mérséklését és az áfacsökkentés kezdeményezését.

Fővárosi ellenzéki politikusok korábban az alkotmánysértőnek talált vidéki távhőrendeletek kapcsán már felvetették a fővárosi szabályozás módosításának szükségességét. Egyidejűleg olyan szabályozást szorgalmaztak, amellyel arra ösztönözhetik a fogyasztókat, hogy továbbra is a távhőszolgáltatást válasszák.

A távfűtés versenyképességének érdekében a városvezetés és az ellenzék is többször felvetette az elmúlt időszakban a távfűtés áfájának 5 százalékra való csökkentését. A Fővárosi Közgyűlés legutóbb április végén csaknem egyhangú szavazattal kezdeményezte a kormányzatnál, hogy a távfűtést az 5 százalékos áfa-kulcsba sorolják át. Hock Zoltán (MDF) egyetértve az elképzeléssel, "álságosnak" nevezte a kormányzathoz történő felterjesztést, mivel a parlament már döntés közeli helyzetbe került ez ügyben. Mint mondta, módosítást már nem lehet benyújtani a parlamentben ennek érdekében. Kezdeményezte, hogy a közgyűlés azon tagjai, akik parlamenti képviselők is, szavazzák meg azt a már az Országgyűlés előtt lévő ellenzéki javaslatot, hogy legyen 5 százalékos áfája a távfűtésnek. Az ülés nyilvánossága előtt megkérdezett MSZP-SZDSZ képviselők nem kötelezték el magukat ez ügyben.

A parlament végül 18 százalékra mérsékelte a távfűtés áfáját.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 19-én hozott, szerdán közzétett határozatában nyilvánította alkotmányellenesnek azt a fővárosi rendeletet, amellyel korlátozták a távhőszolgáltatásról való leválást. Az Alkotmánybíróság a kihirdetés napjával, várhatóan e hét péntekével semmisítette meg ezt a fővárosi rendeletet.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője még tavaly januárban támadta meg a fővárosi rendeletet az Alkotmánybíróságnál, miután törvényességi észrevételét a Fővárosi Közgyűlés elutasította. A közigazgatási hivatal szerint a távhő-szolgáltatási törvény nem ad arra lehetőséget egy önkormányzati képviselő-testületnek, hogy előírja azt, hogy milyen fűtési rendszerrel váltható fel a távhőszolgáltatás. A főváros most megsemmisített rendelete szerint új létesítmények kialakításakor, vagy a meglévő energia-ellátó rendszerek átalakításakor egy 2001-es kormányrendelet előírásainak megfelelően a helyi emisszióval nem járó rendszereket, távhőt, villamos energiát, napenergiát hasznosító berendezéseket kell alkalmazni.

Az Alkotmánybíróság megalapozottnak találta a közigazgatási hivatal érvelését és arra hívta fel a figyelmet, hogy a távhőszolgáltatás - különösen a lakossági felhasználók tekintetében - természetes monopolhelyzetet élvező szolgáltatás, ezért annak szabályozásában kitüntetett szerepe van a fogyasztók védelmének.

Az indokolás szerint egy helyi képviselő-testületi rendelet nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal. Továbbá nincs felhatalmazása az önkormányzatnak arra sem, hogy rendeletében a hőellátó rendszerek kialakítását, átalakítását korlátozza, és az érintettek számára kötelezővé tegye a távhőszolgáltatás igénybevételét.

Az Alkotmánybíróság idén februárban Miskolc és Tiszaújváros, áprilisban Kazincbarcika önkormányzata távhőszolgáltatásról szóló rendeletének leválást tiltó rendelkezését semmisítette meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását