2024. május 27. - Hella

Ingatlanadós csiki-csuki

A Fidesz szerint az ingatlanadó bevezetésével a kormány az idősek halálára spekulál. A nagycsaládosok és az ingatlanközvetítők szervezete ugyancsak elutasítja az ingatlanadó bevezetését, s a tervezet jelenlegi formájával az MSZP debreceni szervezete sem ért egyet.
2009. május 14. csütörtök 21:20 - HírExtra
Iván László, a Fidesz képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ingatlanadó bevezetésével a kormány az idős emberek halálára spekulál. Ezt azzal magyarázta, hogy az idősek halála után az örököseiknek ki kell fizetni a felhalmozott ingatlanadót.

Hozzátette: az emberek nem azért dolgoznak egy életen át, hogy a kormány a halálukat lesse, hanem, hogy hagyjanak valamit az utódaikra. Az ingatlanadó bevezetése ugyanakkor súlyos csapást mérne a nyugdíjasokra és örököseikre is.

Az MSZP debreceni szervezetének elnöke, Zsíros Zsolt is arról beszélt, javasolják a kormánynak, gondolják át a bevezetendő ingatlanadó gyakorlatát, és az ingatlanok megadóztatásának sávhatárait pedig úgy alakítsák ki, hogy az igazodjon nemcsak a baloldali értékrendhez, de a realitásokhoz is.

Tájékoztatása szerint a debreceni MSZP úgy ítéli meg, hogy az átlagcsaládokra több terhet róni nem szabad, az ország tehetősebb polgárainak viszont nagyobb részt kell vállalni a terhekből.

Ezért azt javasolják, hogy az ingatlanadó alsó határát 30 millió forintra emeljék meg.
Varga Zoltán, az MSZP debreceni alelnöke hozzátette: az ingatlanok 30 millió forintos értékig lennének adómentesek, 30-40 millió forint között 0,4 százalék, 40 és 50 milliós ingatlan érték között 0,5 százalék lenne az adó, míg az 50 millió forint fölötti ingatlanok tulajdonosai 1 százalék adót fizetnének.

Bokros Lajos szerint viszont feltétlenül szükség van az ingatlanadóra, de annak bevezetésével párhuzamosan csökkenteni kell a jövedelemre rakódó adóterheket.
Az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje szerint az ingatlanadó bevezetésével megszűnhet az országnak jelentős versenyhátrányt okozó iparűzési adó, hiszen az ingatlant terhelő adó nem csak a magánszemélyekre vonatkozna.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz közölte, kormányra kerülése esetén eltörli az ingatlanadót, az MDF-es képviselőjelölt úgy fogalmazott, ezt lehet mondani, de akkor ehhez logikusan az tartozik, hogy akkor megtartják az iparűzési adót.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtöki, fővárosi sajtótájékoztatóján viszont arról beszélt, hogy a szervezet elutasítja az új adószabályokat, mert álláspontjuk szerint azok súlyosan sértik a családok érdekeit.

Szabó Endre úgy fogalmazott, azzal, hogy a családi pótlékot bevonják az adóalapba, nagyon sokan átkerülnek a felső adókategóriába az így megemelkedett jövedelmek miatt. A 120-130 ezer nagycsaládból körülbelül százezer csúszhat a létminimum alá, s ha az ingatlanadót is bevezetik, jelentősen nő majd a hajléktalan családok és az állami gondozásba kerülő gyermekek száma.

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy ők is elutasítják az ingatlanadó bevezetését. A szervezet megállapítása szerint a bevezetéshez a háttér, azaz az ingatlankataszter hiányzik legjobban, és az ingatlanadó bevezetése "e nélkül olyan, mintha valaki a tetővel kezdené az építkezést".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását