2024. május 14. - Bonifác

Visszaállítaná a válságot a Fidesz?

Tegnapi fideszes elnökségi ülés alapján a legnagyobb ellenzéki párt majdnem mindent visszaállítana vagy eltörölne, amit a Bajnai kormány alkotott. De ha ez nem csak populista dogma, akkor hogy mentené meg az országot?
2009. május 13. szerda 18:59 - Pásztor Balázs
Szájkarate, fekete övvel

A Fidesz programja az EP-ben
Az Igen, Magyarország többre képes című, 280 oldalas dokumentum Martonyi János volt külügyminiszter előszavával kezdődik, majd a programban értékelik Magyarország helyzetét az Európai Unióban és részletesen foglalkoznak az uniós szakpolitikákkal. A program a kormány "történelmi bűnének" rója fel, hogy Magyarország az elmúlt öt évben nem tudott élni az Európai Unió nyújtotta lehetőségekkel, és a szerdán bemutatott anyag szerint az új tagállamok közül utolsóként vezethetjük majd be az eurót.
A Fidesznek még mindig nincs válságkezelő programja. Bár már borítékolható, hogy a következő választásokon ők fognak kormányozni - esetleg majd teljhatalmú, 2/3-os többséggel -, de a legnagyobb ellenzéki pártnak még mindig csak elenyésző számú javaslatai vannak. Igaz ez is nagy haladás, ahhoz a három mondathoz képest (adócsökkentést, egymillió új munkahely, Gyurcsány a hibás!), amit a Bajnai kormány előtt produkáltak.

Így mondhatnánk, hogy az új kormány jótékony hatással volt az ellenzékre, de ez nem lenne igaz. Egyrészt hétfőn már elkezdték az alig egy hónapja hivatalba lévő Bajnai Gordon felszólítását a lemondásra - amely Gyurcsánynál már annyira unalmassá vált, hogy szkeptikus verzióban a szlengbe is átkerült. Másrészt a Fidesz kommunikációja és javaslatai nagyrészt még mindig kimerülnek a kormány szidásában, és a populista dogmák hangoztatásában (hogy a gyűlöletkampányt ne is említsük). E kettőt a tegnapi elnökségi ülés remekül kombinálta: kijelentették, hogy szinte mindent eltörölnének a Bajnai kormány „brutális megszorításaiból”. Ám ha ez igaz, mi lesz a válsággal?

Nyomukban a vízözön

Kósa Lajos tegnap kerek-perec közölte: „az MSZP-nek hosszabban bíbelődnie nem érdemes”, utalva arra, hogy a Fidesz úgyis mindent el fog törölni, illetve vissza fog állítani, amit a Bajnai kormány tett. Konkrétabban eltörlik a vájhatóan 2010 január 1-én hatályba lépő ingatlanadót (amit sok szocialista sem támogat, a szakértők nagy része viszont annál inkább). De a vasárnapi babakocsi tüntetés alapján azt is kijelentették, hogy a családok ellen irányuló intézkedéseket is hatályon kívül helyeznék (utalás a gyedet, gyest, és a családi pótlékot érintő változásokra, valamint a szocpol elvételére) és visszaállítanák a kiegészítő családi pótlékot, valamint a gyerekek utáni adókedvezményeket.

Sőt, ennél is tovább mennek: visszahoznák a 13.havi nyugdíjt is, és a nyugdíjkorhatár emelése sem aktuális szerintük (annak ellenére, hogy a legtöbb országban ezt az intézkedést egyre előbbre hozzák). Konkrét javaslat csak az áfa terén látott napvilágot: a 25 százalékos áfakulcsot visszavinnék 20 százalékra, a kedvezményes 18 százalékosat pedig lenyomnák 5 százalékig. Természetesen szerepel még a „programban” a munkahelyteremtés és a gazdaságélénkítés is, de hogy mindezt hogy, és legfőképp miből csinálnák, az marad hatalmas kérdőjel.

A dolog azért hangzik irtózatos blamának - pontosabban populista szövegnek, amiből várhatóan semmi olyan nem lesz, amire a választó a hallottakból gondol - mert ezek az intézkedések a válság ellen születtek. 2010-ben viszont nagy valószínűséggel még nem leszünk kinn a válságból - vagy ha kinn is leszünk, az intézkedések eltörlésével vissza is zuhanhatunk oda -, így ha megszorításokat el is törlik, akkor újabbakkal kell azokat helyettesíteni. Ha nem váltják be az ígéreteket, vagy más megszorításokkal helyettesítik a jelenlegieket, akkor a Fidesz elsöprő támogatása pillanatok alatt elsöprő ellenzéssé alakul, ami az őszödi beszédhez hasonlatos eredményt is kiválthat. Ha meg minden ígéretet betartanak, és újabb megszorításokat sem eszközölnek, akkor a Fidesz népszerűsége megmarad - csak az ország fog sírba hullani.

Megkérdeztük


Hogy ne csak mi jártassuk a szánkat, megkérdeztük a témáról egy szakértő véleményét: Adamecz Annát, az Ecostat gazdaságkutató intézet osztályvezetőjét. A HírExtra kérdéseire elmondta, hogy nem kell ahhoz gazdasági elemzőnek lenni, hogy kijelentsük: az összes intézkedés visszavonására nem fog sor kerülni. „Választások előtt - akármilyen párt esetén - célszerű azt mondani, hogy a jelenlegivel ellentétes dolgokat szeretne tenni. Azonban racionálisan végiggondolva, a gazdaság érdekében gyakorlatilag ezen az irányon lehet elindulni és ezeket a lépéseket lehet megtenni (mint a Bajnai-kormány - a szerk.), akárki is legyen kormányon - így ez inkább csak egy jól hangzó szlogen”.

A szakértő a helyzetet a 2006-os szlovák kormányváltáshoz hasonlította: ott is csak pár jelzés értékű, jól kommunikálható lépést tettek az előző kormány irányvonalával szemben, azonban a lényeg nem változott. „Ilyesmi történhet Magyarországon is. Vannak lépések, amiket nem lehet kikerülni a kormányoknak.” Adamecz azt is megjegyezte, hogy az adórendszeren belül nagyon sok mindenen lehet változtatni, de látni kell, hogy ha az egyik elemében változtatnak és ennek hatására bevétel esik ki, akkor ezt a bevételt valahonnan valahogy vissza kell hozni. „Nem úgy működik, hogy innen elveszek, és a maradék eredeti formályában ugyanúgy működőképes, mint előtte.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Steve22
2009. május 15. 15:56
ne hogy már Visszahozzák ezek hülyék ezek betegek
Baradlay
2009. május 14. 16:23
szvori cimbi,milyen erzes hazaarulonak lenni?
Beszelunk az ostobasagrol,hol vannak itt fasisztak?
Szerencsetlen,felrevezetett!!!!!!!
szvori
2009. május 14. 08:22
Ha már írtani akarunk, ne feledkezzünk meg az ostobákról és a véresszájú fasisztákról sem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását