2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb csatát veszthet az MSZP

A hétvége legizgalmasabb belpolitikai eseménye a pécsi polgármester-választás. A Fidesz Páva Zsoltban, az MSZP Szili Katalinban látta Pécs sikeres jövőjének zálogát. Bárki fog nyerni, nincs irigylésre méltó helyzetben, mert terhes örökségét fog átvenni.
2009. május 10. vasárnap 09:00 - Kesjár Norbert
2008. január 27-én elhunyt Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. A halálával megüresedő polgármesteri székért hatalmas harc zajlott a szocialista Szili Katalin és a Fideszes Páva Zsolt között.

Újra Páva?

A két nagy párt közül elsőként a Fidesz nevezte meg a jelöltjét, miután Páva Zsolt – a város 1994-98 közötti polgármestere – elfogadta a felkérést.

Páva Zsolt az utóbbi időben a Fidesz pécsi frakcióvezetője. Elmondása szerint hosszan gondolkozott a jelöltségen, míg végül igent mondott. Személyére később a párt városi szervezete és országos elnöksége is áldását adta.

Páva Zsolt hosszú utat tett meg, a korábbi polgármestersége óta addig, míg végül újra polgármester lehet.

Páva ugyanis előző polgármestersége idején kihúzta a gyufát a Fidesz vezérkaránál akkor, amikor ciklusa végén, 1998 őszén nem vállalta el újra a jelöltséget, és nagymértékben ennek köszönhetően jutott hatalomra Toller László.

Szili megnyeri?

Nincs harmadik választás
A kis pártoknak nem sikerült jelöltet állítaniuk, így nem volt többes alternatíva a kampányban. Egy ideig úgy volt, hogy egy másik szocialista politikus, név szerint Juhász István is indulni fog a választáson. A függetlenként indulni szándékozó Juhász a személyes ismertségére és népszerűségére épített volna, na meg arra, hogy véleménye szerint „az emberek kiábrándultak a nagy pártok harcától, így egy független jelöltnek nagy esélye van a választásokon”.

Bár szépen hangzik a független politikusi szerepkör, Juhászt vélhetően a sértettség motiválta, amikor bejelentette indulási szándékát. A polgármester halála utáni napokban ugyanis az MSZP frakció visszahívta őt valamennyi pozíciójából, így az önkormányzat gazdasági bizottságából (ahol ő volt az elnök), a költségvetési bizottságból, a Fürdő Kft. felügyelő bizottságából (itt szintén elnök volt) és a Mecsekérc Zrt. igazgatóságából is. A választástól később végül mégis visszalépett, s Szili támogatására szólította fel a híveit.

Forrás: mti.hu
Szili Katalin sem volt könnyű helyzetben, amikor a szocialisták felvetették: induljon a megüresedett pozícióért. Még Páva Zsoltnál is hosszabb gondolkodási idő végén azonban ő is rábólintott a felkérésre, de mindvégig hangsúlyozta: amennyiben elvállalja a jelöltséget, azt nem a pártvezetés parancsára teszi, hanem saját elhatározásából.

Szili jelenleg a legnépszerűbb szocialista politikus, és indításával a szocialisták úgy számolnak, hogy személye talán tudja ellensúlyozni az MSZP alacsony népszerűségét.

Egyre durvuló kampány

A jelölésük után Szili és Páva gőzerővel láttak neki a kampánynak. „Hazajövök” – mondta Szili Katalin és hozzátette: ha megválasztják, lemond az Országgyűlés elnöki posztjáról.

A Fidesz polgármesterjelöltje a kampány elején bejelentette: kérdőíveket küldtek ki a pécsi háztartásokba, a terveik szerint a jövő héten minden pécsi lakásba eljut a párt nyomtatványa. Ebben több témában kikérik a helyiek véleményét. Páva elmondta:

„Őszintén gondolom, hogy meg kell kérdezni a pécsiek véleményét az őket érintő ügyekről. Éppen az a különbség a polgári oldal és az MSZP városvezetési stílusa között, hogy a Fidesz meg akarja tudni az érintettek véleményét. A párbeszéd nélküli, pillanatnyi politikai és egyéni érdekeken alapuló városvezetésnek véget kell vetni, mert az zsákutca.”

A szocialista politikus erre válaszul kampány során elindította a Helló Pécs! mozgalmat és ezzel összhangban meghirdette Pécs 12 pontját, amiből az első hatot már ő maga meg is fogalmazott. Ezek között szerepel a pécsi közutak fejlesztése, beleértve az útfelújítást és az elkerülő utakat, a vállalkozások fejlesztése, a helyi gazdaság teljesítőképességének megerősítése, Pécs adottságainak, közterületeinek, természeti értékeinek megőrzése, megújítása, a pécsi közbiztonság eszközrendszerének bővítése, a panelházak felújítási, távhűtési fejlesztéseinek kiterjesztése, illetve utolsó, de kiemelt jelentőségű pontként egy egységes, felelős, partnerségre épülő, határozott városirányítás megteremtése.

Pécsi polgármesterek (1990-2009)
1990-1994 dr. Krippl Zoltán (SZDSZ)
1994-1998 Páva Zsolt (Fidesz-SZDSZ-MDF-FKGP)
1998-2006 Toller László (MSZP)
2006-2009 Tasnádi Péter (MSZP)

Forrás: bama.hu
„Jól tudom, hogy az általam kitűzött hat kezdeményezésen túl még rengeteg feladatunk van a városban, jóval több, mint 12. Azonban nem akarok olyan vállalást tenni, olyan programhoz kérni a pécsiek támogatását, amelyet nem lehet reálisan megvalósítani. Ezért kezdeményezem, hogy 12 olyan ügyet állítsunk magunk elé, amelyeket biztosan meg tudunk csinálni. Azt kérem a pécsiektől, hogy a következő hetekben fejezzük be együtt Pécs 12 pontját, az általam felvázoltakból válasszuk ki azt a további hat ügyet, amelyet a város megújulását szolgáló programunk részévé teszünk. Így alakítjuk ki közösen a város megújulásának programját, Pécs 12 pontját!” – mondta lelkesen az egyik pécsi napilapnak.



A konstruktivitás mellet persze már a kampány elején megjelent a másik fél lejáratása, amely adok-kapok jelleggel az egész procedúrát végigkísérte.

Nagy ívű ígéretekben sem volt hiány. Szili többek között megígérte a Pécsi Kosárlabda Akadémia létrehozását, illetve még a pártjával és a kormány hivatalos álláspontjával is kész volt szembe menni, amikor kijelentette: „nem lesz radar a mecseki Tubes-hegyen!”

Páva pedig programjának meghirdetésekor – hivatkozva a lakosság által visszaküldött kérdőívekre – populista szólamoktól sem mentesen büszkén kijelentette: „a Siker programját a pécsiek írták. Ez a program a felemelkedés programja, mert Pécs és a pécsiek sokkal többre képesek – és többet is érdemelnek! Nem egy személyről szavazunk május 10-én, hanem arról, hogy a pécsiek visszakapják-e Pécset, hogy ismét ők lesznek-e fontosak a saját városukban?! Arról szavazunk, hogy a pécsiek nyernek-e?! Én bízom abban, hogy igen!” Ezen kívül – a Fidesz „egymillió új munkahelyes” ígéretével összhangban – ötezer új munkahely létesítését is megígérte.

A következő fontos történés az volt a kampányban, amikor egy nap alatt több párt, illetve a független jelölt is bejelentette: mindannyian Szilit támogatják.

A legutóbbi választás
2006-ban az MSZP nem tudta a korábban autóbalesetet szenvedett polgármestert, Toller Lászlót indítani. A szocialisták jelöltje végül a most elhunyt Tasnádi Péter, a megyei közgyűlés korábbi alelnöke lett. A polgári oldal Páva Zsoltot küldte ringbe, őt a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület támogatta. Az eddigi legszorosabb választási eredmény alakult ki: mindössze 287 voks döntött a szocialista Tasnádi Péter javára. Az SZDSZ és az MDF jelöltje egyaránt 2000 alatti szavazatot kapott, így mindketten 3 százalék alatt végeztek.

Forrás: bama.hu
Az elhanyagolható támogatottságot élvező SZDSZ és Juhász István „független szocialista” támogatása nem volt meglepetés, viszont a „korszerű konzervatív” MDF beállása Szili mögé meglehetősen különös volt. Az MDF ugyan esélytelen lett volna, ha önálló jelöltet indít, de talán jobban tették volna, ha egyszerűen egyik jelöltet sem támogatják. Így viszont egy olyan megoldást választottak, amely – amellett, hogy meglehetősen kevés politikai haszonnal kecsegteti a pártot – rendkívüli kárt okozhat az önmagát a Fidesztől és az MSZP-től látványosan távol tartani igyekvő politikai erőnek.

A kis pártok által hozott szavazatokat azonban könnyen leronthatja, hogy a választási bizottság választási csalást állapított meg. Szili Katalin plakátjain ugyanis a következő felirat volt olvasható: "szavazzon az Összefogás jelöltjére!", s ez a szöveg megtévesztő volt, mert olyan látszatot keltett, mintha Szili az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje is lenne a választáson, pedig tudvalevő, hogy az a szervezet épp a rivális Páva Zsoltot támogatja.

A két párt nagyágyúi szintén elmentek Pécsre. A kampányban részt vett többek között Bajnai Gordon miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is.

A polgármester-választási kampány záróakkordjaként pedig pénteken, a pécsi közgyűlés szünetében kiderült, hogy az MSZP Nőtagozata szervezésében 1600 nő érkezik városba az ország minden részéről, hogy részt vegyenek a Szili Katalin melletti kampányban.

Az MSZP által „példátlan szeretetkampánynak” nevezett akcióra a Fidesz „Megvédjük Pécset az MSZP-kommandótól!” kijelentéssel reagált.

Vasárnap kiderül, hogy az MSZP női kommandója vagy a Fidesz harcos és éber városvédői voltak-e meggyőzőbbek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

samu49
2009. május 11. 08:57
Ez a veszteség betudható a megszorító intézkedéseknek.A fideszes szavazók ott voltak,míg a nyugdíjasok az elvett 13. nyugdíj miatt otthon maradtak és sokan neheztelnek az mszp-re manapság ami meg lehet érteni.Ugyan így lesz ez a 2010-es választásokon is.A jobboldal majdnem teljes létszámmal részt vesz,míg a baloldal haragszik politikusaira és otthonról figyeli majd a példás büntetést a totális vereséget.Sima 2/3-os többség és káosz fog következni és megnyílnak az átnevelő táborok s minden gyarló nem jobboldalit bezárnak majd.Tiszta Kina szindróma jön,resszkessetek!!!!!!
Steve22
2009. május 11. 08:23
Fujj Fidesz Fujj undorító patkány banda le kéne lőni az összes köcsögöt
giziszolnoki51
2009. május 10. 19:36
Mitől köcsög a Páva Zsolt? Szili Katalin viszont undorító!!Remélem veszítenek,talán csak akkor győznek ha csalnak!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását