2024. május 10. - Ármin, Pálma

Idős művészekre utaznak a csalók

Idős színészektől, íróktól és képzőművészektől próbálták megtudni bankszámlaadataikat telefonon keresztül ismeretlenek az utóbbi hetekben. Az országos szakmai szervezetekre, illetve olykor az Oktatási és Kulturális Minisztériumra (OKM) hivatkozó csalók a művészeket több millió forintos pénzjutalommal járó "életműdíjról" értesítve igyekeztek hozzájutni az információkhoz - közölte az MTI-vel csütörtökön a szaktárca.
2009. május 7. csütörtök 20:00 - HírExtra
Az OKM sajtóosztályának tájékoztatása szerint a telefonálók a művészektől devizaszámla-számot kértek az elismerés kapcsán, hogy az "adóelőleget" előzetesen arról rendezzék, mondván, a díj euróban kerül kifizetésre, majd a megtévesztés részeként a művészek valamennyi személyes adatát beolvasták a telefonba. A csalók születésnapok, illetve jubileumok, évfordulók ürügyén vették fel a kapcsolatot az áldozatokkal.

A kulturális tárca jelenleg négy művészről tud, akit az OKM nevében hasonló indokkal felkerestek, ezek a próbálkozások azonban szerencsére nem jártak eredménnyel.
A minisztérium hangsúlyozta: szakmai díjak átadásáról az érintettek mindig hivatalos formában, azaz írásban kapnak értesítést. Amennyiben az írásos értesítés nem ér célt, a tárca ügyintézője telefonon keresi fel a díjazottat, és a félreértés elkerülése végett visszahívást kér az OKM központi számán keresztül. Természetesen állami kitüntetések és szakmai díjak átadásakor a minisztérium semmilyen körülmények között nem kér devizaszámla-számot, sem bármiféle eljárási díjat.

Mint a tárca sajtóosztálya közölte, az OKM egyelőre mérlegeli, milyen jogcímen tehet feljelentést a csalók ellen.

Ebben az esztendőben nem ez volt az első eset, hogy illetéktelenek idős művészek bankszámlájához próbáltak hozzáférni: a március 15. körüli időszakban a Prima Primissima Alapítvány, illetve művészi szervezetek nevében hívtak ismert személyiségeket, azt azonban nem tudni, azonos elkövetői körről van-e szó. A Prima Primissima Alapítvány március végén a rendőrséghez fordult az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását