2024. május 2. - Zsigmond

Késik az új villamosok beszerzése

Pénzügyi és műszaki hiányosságok miatt kedden eredménytelennek nyilvánították a debreceni villamos-beszerzési tendert - jelentette be Pajna Zoltán alpolgármester a döntést követően.
2009. május 5. kedd 17:03 - HírExtra
A 2-es villamos fejlesztési projektben a 18 darab villamos beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredménytelensége a projekt megvalósítását nem veszélyezteti, kizárólag a járműbeszerzés tekintetében jelent mintegy 3 hónapnyi csúszást - tette hozzá a leendő villamospálya nyomvonala mentén tartott sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán emlékezetett rá, hogy a 17,6 milliárd forint értékű beruházás több mint 76 százalékát az Európai Unió (EU), 13 százalékát a magyar kormány, valamivel több mint 10 százalékát az önkormányzat biztosítja.

A projekt háromnegyede euró finanszírozású, s a kiíráskor még 248 forint-euró árfolyammal számoltak, ezáltal valamennyi benyújtott ajánlati ár meghaladta a rendelkezésre álló fedezetet.

A tenderre egyébként három járműgyártó, a cseh Skoda, a német Stadler és a spanyol CAF nyújtott be ajánlatot.

Debrecen kezdeményezésére a KÖZOP Irányító Hatóság főigazgatója hozzájárult a járműbeszerzés euróban történő lebonyolításához. Mindezek figyelembe vételével a város - mint ajánlatkérő - új, gyorsított közbeszerzési eljárást indít a járművek beszerzésére - jegyezte meg Pajna Zoltán.

Az MTI érdeklődésére, miszerint nem lenne-e olcsóbb, ha a villamos-fejlesztés előtt álló három megyeszékhely - Debrecen, Miskolc, Szeged - közösen írná ki a pályázatot, Pajna Zoltán azt mondta: nem azonos műszaki tartalommal keresnek villamosokat.

Debrecenben ugyanis napi 40 ezer utast fog szállítani a tervezett útvonalon a villamos, ezért hosszabb szerelvényekre van szükség, mint például Szegeden. Ezen túlmenően a debreceni kiírásban fontos feltétel az üzemeltetési költségek alakulása, az áramfogyasztás és a karbantartás kérdése is - fűzte hozzá.

Az új 7,2 kilométeres sínpálya - amelyet ősszel kezdenek építeni - kétharmada úgynevezett zöld pálya lesz, azaz a sínek között és azok mentén füvesített térburkolatot helyeznek el - közölte Pajna Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását