2024. május 2. - Zsigmond

Bajnai sokat vár a magyar úszóktól

Bajnai Gordon szerint a 2010-es úszó Európa-bajnokság sikeres megrendezése erősítheti az ország - a gazdasági válság miatt megcsappant - önbizalmát.
2009. május 3. vasárnap 20:50 - HírExtra
A miniszterelnök erről az után beszélt, hogy az Európai (LEN) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) aláírta a 30. úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezéséről szóló megállapodást vasárnap a Parlamentben. A kormányfő beszédében emlékeztetett arra: Budapest kemény versenyben, világvárosokkal megküzdve nyerte el a rendezés jogát. Véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy 2006-ban kiemelkedő színvonalú volt a magyarországi úszó Eb, és a magyar sportolók is bizonyítottak ezen a területen az elmúlt években.

Amint azt elmondta, a kormány 400 millió forinttal járul hozzá a rendezés költségeihez, emellett lelki, jogi, szervezői kormányzati támogatást is tud nyújtani.
Bajnai Gordon megköszönte az európai szövetség bizalmát, a magyar szövetségnek pedig azt, hogy rövid időn belül már másodszor hoz ilyen komoly sporteseményt Budapestre. Hozzátette, bízik benne, hogy lesz még ennél is rangosabb rendezvényük Magyarországon.

A miniszterelnök azt kérte a sportolóktól: segítsenek abban, hogy Magyarország visszanyerje az önbizalmát, és újra büszke ország lehessen.
Gyárfás Tamás a 2010-es Eb szervezőbizottsága nevében megköszönte a kormányzat támogatását, a nemzetközi úszóélet vezetőinek pedig megígérte, hogy a 2006-os kontinensviadal színvonalát is igyekeznek felülmúlni.

A MÚSZ elnöke megemlítette, hogy Bajnai Gordon személyében igazi sportember áll a kormányzat élén, aki kapus, "igaz, nem vízilabdában, hanem futballban, ez az egyetlen gyengéje - azt azonban egyértelművé tette a korábbiakban, hogy a kormány támogatja az eseményt, ezt szimbolizálja az is, hogy erre az eseményre itt, a Parlamentben kerül sor."

A szerződés aláírását követően Mustapha Larfaoui, a FINA, a nemzetközi szövetség elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, előrebocsátva: nagy örömet okozott számára, hogy a LEN ismét Budapestnek ítélte az eseményt, elvégre 2006-ban maga is meggyőződhetett róla, hogy profi szervezőcsapat dolgozik egy ilyen eseményen.

Az aláírók nevében Nory Kruchten LEN-elnök megköszönte a kormányzat támogatását, s kijelentette, az Európa-bajnokságokat megelőzően még egyszer sem szignálták a szerződést ilyen impozáns körülmények között, egy ennyire történelmi épületben. Majd Gyárfás Tamáshoz fordulva annyit kért, hogy "kössön egy szerződést Szent Péterrel is annak érdekében, hogy legyen barátságos az időjárás a 2010-es verseny idején, elvégre 2006-ban akadt némi problémánk a nagy zivatarok miatt".

Zárszavában a sportért felelős önkormányzati miniszter, Varga Zoltán kifejtette, a legfontosabbak a sportolók - a múlt és a jelen nagyjai egyébként szintén megjelentek, így Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, Cseh László és Gyurta Dániel is -, akik az ilyen nagy viadalokon adhatnak számot igazi tudásukról, és akiknek rendkívül sokat segíthet, hogy 2010-ben hazai medencében bizonyíthatnak.

A most aláírt szerződés értelmében immáron végleges, hogy az eseményre 2010. augusztus 4. és 15. között kerül sor a Margitszigeten, a hosszútávúszás versenyeit pedig Balatonfüreden rendezik meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását