2024. április 29. - Péter

Eddig ezren jelezték, hogy külföldről szavaznának

Eddig mintegy ezren jelentkeztek külképviseleti szavazásra a június 7-ei európai parlamenti választáson, közülük a legtöbben Brüsszelben adnák le szavazatukat - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az MTI-vel szerdán.
2009. április 29. szerda 16:21 - HírExtra
Rytkó Emília elmondta, a szerda délelőtt összesített adatok szerint összesen 965 választópolgár kérte külképviseleti névjegyzékbe vételét. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok száz magyar külképviseleten adhatják le voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban vagy éppen Mexikóban. Az április 29-ei adatok alapján 74 külképviseleten már biztos, hogy tartanak szavazást, 26 külképviseleten azonban egyelőre nincs jelentkező.

A legtöbben, 187-en eddig Brüsszelben kívánnak szavazni, de sokan készülnek voksolni még Luxembourgban (90-en), Londonban (81-en) vagy Münchenben (47-en).

Néhány olyan külképviselet is van, ahová egyelőre egyetlen választópolgár jelentkezett. Ezek között van Jakarta (Indonézia), Kuala Lumpur (Malajzia), Doha (Katar) és Isztambul (Törökország).

A magyar választópolgárok még május 22-éig kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, ha június 7-én külföldön tartózkodnak.A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI szerint 100 millió forint.

A jelenlegi, ideiglenesnek alkotott jogi szabályozás alapján már csak december 31-éig lehet lebonyolítani a külképviseleti választásokat, mert a törvény akkor hatályát veszti.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 29. 16:52
Ezer szavazo? Mennyi Magyar el kulfoldon???
Vicc!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását