2024. április 20. - Tivadar

Ezt csúnyán kihagyta Bajnai

A válság kezelése szinte tálcán kínálja annak lehetőségét, hogy környezetvédelmi szempontok alapján készüljön új kormányprogram. A HírExtra megvizsgálta a Bajnai-féle válságkezelés él-e ezzel.
2009. április 22. szerda 13:19 - Pénzes Dávid
Elérhetővé vált Bajnai Gordon és kormányának válságkezelő programja. A 38 oldalas anyagban megtalálhatók mindazok a célok, melyek az egy évre választott kormány szerint kilábalást jelenthetnek a gazdasági krízisből. Megvizsgáltuk, vajon környezetvédelmi szempontból mit kínál az új kabinet.

Azaz csak szerettük volna megvizsgálni. Mert hogy ehhez legalább érintőlegesen benne kellene lennie a „zöld gondolatnak”. De nincs. Az anyagban egyszer sincs leírva a „környezetvédelem”, az „ökológia”, „ökopolitika”, (egyáltalán az öko előtag), a „természet”, de még a „fenntartható fejlődés” kifejezés sem.



Bajnai a Parlamentben április 14-én tartott miniszterelnök-jelölti programbeszédében egyszer sem tért ki a fenntartható fejlődéssel vagy a zöld gazdaság élénkítésével kapcsolatos kérdésekre. Bár a beszéd közel kettőezer-kilencszáz szóból állt, abban ki se ejtette a környezet vagy a zöld szót.

Utalásféleképpen


Részlet a programból
„Folytatjuk és bővítjük a lakásfelújítási, korszerűsítési programot az EU klímavédelmi követelményeinek figyelembe vételével. A panellakások és a hagyományos lakóépületek energiatakarékos felújítását, a falak szigetelését, az ajtók és ablakok cseréjét célzó pályázatok sikeresek, így továbbra is fontos szerephez jutnak. Támogatást nyújtunk arra is, hogy a fűtési és világító rendszerek korszerűsítésével csökkenteni lehessen az energiafelhasználást a közintézményekben és a vállalkozások üzemépületeiben is.”
A programban egyedül a klíma szó szerepel (egyszer), az Energiahatékonyság címszó alatt. Itt főként a panellakások energiatakarékos felújításáról van szó, illetve a szén-dioxid kvóta bevételeiről. (A környezetvédelmi célú felhasználás reményét azonban erősen csökkenti, hogy 20 milliárd forintnyi összeget zároltak a kvóta bevételekből.) Az energiahatékonyság természetesen lényeges eleme a hazai környezettudatosságnak, de csupán csepp a tengerben.

Merthogy éppen az a fő gond a kormányprogrammal, hogy a a környezettudatosságnak a nyomai sincsenek meg benne. Ez pedig súlyos hiányosságokat mutat a kormányfő és a programalkotó szakemberek értékeiben. Jelenleg sehol Nyugat-Európában nem készül úgy kormányprogram, hogy annak az alapjai ne a környezetvédelmen nyugodjanak.

Merthogy, és ezt kell talán leginkább hangsúlyozni, a környezetvédelmet ma már nem lehet külön részként kezelnie a politikának. Nem csupán arról van szó, hogy elnevezünk egy minisztériumot környezetvédelminek, aztán ott majd „csinálják a környezetvédelmet”. A jelenlegi ökológiai katasztrófában, mindenféle válságkezelő avagy normál kormányprogramnak ökológiai szemlélettel kell kötelezően átitatódnia.

Adóreform, energiapolitika, infrastruktúra


Obama is és az EU is tudja
Barack Obama az Egyesült Államok elnöke a leszerelő iraki és afganisztáni veteránoknak a válság ellensúlyozására a zöld gazdaságban kínál munkalehetőséget. A nyugati országokban is fontos válságkezelési irány a zöld gazdaság fejlesztése, a megújuló energiaforrások támogatása, a hibrid autók fejlesztése, a biogazdálkodás elősegítése vagy a „zöldgalléros” munkahelyek létesítése.
Az ökopolitika nem valami megfoghatatlan idea, hanem konkrét intézkedések sorozata. Így például a válságkezelés miatti adóreformban meg kell jelenjen a környezetvédelmi adók széles köre, az ország energiapolitikájában egyre jobban a megújuló energiaforrásokra kell a hangsúlyt helyezni, és támogatni kell azokat. Az infrastruktúra fejlesztésében a közutak helyett a vasutat kell előtérbe helyezni különös tekintettel a teherszállításra és a tranzitforgalomra. A sor természetesen folytatható, hiszen az ország fejlesztésének minden területén elkerülhetetlen az ökológiai szemlélettel való gondolkodás. Azaz, elkerülhetetlen lenne – Bajnainak mégis sikerült elkerülnie.

Épp most van esély

Mondhatnánk - ahogy vannak is ilyen hangok - hogy a válságban fontosabb dolog is van holmi ökológiánál. Azonban ez pont az a gondolkodásmód, ami alapjaiban hibás. Éppen a válság miatt különösen fontos, hogy a kilábaló magyar gazdaságot most állítsuk olyan pályára, ami a környezetvédelemmel összeegyeztethető és minden területe szerves részét képezi annak. A válságnak talán az egyetlen jó oldala, hogy most lehet meg lépni azokat az ökopolitikai lépéseket, amiket nyugodtabb időkben félnek a hatalmon lévők megtenni.

Ehhez azonban a válságkezelésnek egészen a gyökerekig kell nyúlnia, hogy egy teljesen új magyar gazdasági szerkezetet alakítson ki, egy jóval életképesebbet a mostaninál. Ha akár a mostnai egy évre választott, akár a következő négy éves ciklust kezdő kormány nem így áll hozzá, semmi esélyünk sem lesz valódi versenyképességre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását