2024. május 12. - Pongrác

Bemutató: a fővárosban az egyik leghíresebb orgonista

Bemutatták Bukarestben a Kolozsváron élő Terényi Ede romániai magyar zeneszerző legújabb orgonaművét, az 1863-ban alapított zeneakadémián Molnár Tünde orgonaművész szólaltatta meg az alkotást.
2009. április 26. vasárnap 21:00 - HírExtra
A marosvásárhelyi szólista egy neves orgonaépítő család leszármazottja, aki 25 éves előadói tapasztalattal rendelkezik. Korábban Budapesten, Brüsszelben, Berlinben, Pozsonyban, Prágában, Bernben, Amszterdamban, Luxemburgban, Weimarban is fellépett. Őt abból az alkalomból hívták meg egykori iskolájába, hogy fél évszázada végzett az első orgonaszakos évfolyam a román fővárosban.

Az évfordulóra koncertsorozatból álló egyhetes fesztivált szerveztek, amelyen az egyetem egykori végzettjei is felléptek. Romániában a kommunista hatalom közel 50 éven át nem nézte jó szemmel az orgona szakot, ezért az alapítása óta eltelt 55 éves történetében összesen csak 35-en végeztek a bukaresti egyetemen - magyarázta az MTI-nek Tudor Moisin, a fesztivál egyik szervezője. Az 1989-es rendszerváltozás előtt legtöbbször csak egy hallgatónak engedélyezték, hogy befejezze a tanulmányait.

1982-ben éppen én voltam az a szerencsés végzős, akinek megadatott ez a lehetőség - tette hozzá Molnár Tünde, aki szombat esti koncertjén Bach, C. Franck és T. Albononi műveket szólaltatott meg a bukaresti egyetem két évvel ezelőtt felújított orgonáján.

Előadásának kiemelt pillanatát képezte a romániai kortárszeneszerzők közül a legtöbb orgonaművet komponált Terényi Ede Csillagkép című fantáziája, amit először hallhatott a bukaresti közönség. A Pongrácz Antal marosvásárhelyi orvosnak és élsportolónak, valamint családjának dedikált műben a zeneszerző magyar népdalmotívumokat és a Bartók Béla által gyűjtött eredeti arab népi dallamokat is feldolgozott - magyarázta az MTI-nek az orgonaművész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását