2024. május 2. - Zsigmond

"Tóásó nem terrorista"

Józsa Mátyás nagykövet szerint Tóásó Előd messze nem terrorista, hanem inkább egy fiatalember, aki hibázott.
2009. április 24. péntek 08:21 - HírExtra
Magyarország Buenos Aires-i nagykövete, aki a Bolíviában lelőtt vagy börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről tájékozódik a bolíviai fővárosban, miután helyi idő szerint szerdán meglátogatta a La Paz-i San Pedro börtönben az előzetes letartóztatásban lévő Tóásó Elődöt, a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy megítélése szerint Tóásó "messze nem terrorista".

"Egy 29 éves fiatalember, aki hibázott, és amikor meghívták ide, fizetséget felajánlva, nem tudta, hogy miben vesz részt" - mondta a magyar diplomata, hozzátéve: - "A pénz által megkísértve, hibát követett el, amiért most drágán megfizet."

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Hírügynökségi beszámolók szerint Józsa Mátyás nagykövet nehezményezte, hogy Tóásót bántalmazták, miközben őrizetbe vették. Ennek nyomai Tóásó arcán és testének más részein is láthatóak. A diplomata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bolíviai látogatásának célja a minden magyar állampolgárt megillető konzuli védelem nyújtása, és a budapesti kormány nem tekinti politikai ügynek a történteket.

"Mindent, ami megtörtént, a magyar kormány magánszemélyek által elkövetett cselekedeteknek tekinti" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy egyetlen kormány, így a magyar sem tud felelősséget vállalni ilyen tettekért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását