2024. május 4. - Mónika, Flórián

Varga békén hagyja az önkormányzati rendszert?

Nem elsősorban a jelenlegi önkormányzati rendszer szerkezetén kell változtatni, hanem előbb meg kell határozni az önkormányzati hatásköröket, feladatokat és az ehhez rendelt forrásokat - hangoztatta az önkormányzati miniszter csütörtökön Budapesten.
2009. április 23. csütörtök 11:40 - HírExtra
Varga Zoltán a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) konferenciáján arról beszélt, a kormány célja, hogy egyensúlyt teremtsen a növekedéshez. Mint fogalmazott, a Bajnai-kormány egy évre, és a válságkezelésre szerződött.

A közigazgatási hivatalok helyzetéről szólva azt mondta, azon változtatni kell, mert jelenleg nem nevezhető "jogállami megoldásnak". (Korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a kormány előbb feles törvényben, később pedig kormányrendeletben alakította át hivatalokat. Így jelenleg nincs olyan működő szervezet, amely az önkormányzatok törvényességét felügyelné.)

Megismételte, amit szakbizottsági meghallgatásán mondott, hiteles akar maradni, ezért egyelőre nem kíván az önkormányzatokat érintő várható megszorítások részleteiről beszélni.

A konferenciát követően a miniszter az MTI-nek azt mondta: az önkormányzatok sem kerülhetik el, hogy részt vegyenek a válság kezelésében. Ez azt jelenti, hogy a mostani költségvetéshez képest a 2010-es finanszírozás "változni fog".

Arra az újságírói kérdésre, hogy az önkormányzatokat érintő kétharmados törvényeket beterjesztik-e a parlament elé, azt mondta: be kell nyújtani azokat, és világossá kell tenni a társadalom előtt, kik azok, akik nem támogatják a jogszabályok megváltoztatását. Arra a kérdésre, mikor tud majd többet mondani, azt mondta, előbb a Pénzügyminisztériummal kell a részletekről egyeztetnie.

A konferencián a szakminisztert több polgármester az önkormányzatokat, ezen belül is a települések uniós fejlesztéseit is érzékenyen érintő áfaemelésről kérdezte. (A tervek szerint 20-ról 25 százalékra emelkedne az áfa.) Varga Zoltán közölte: "generálisan nincs lehetőség az áfaemelkedés kompenzációjára".

A szakminisztert Szentendre polgármestere arra kérte, "bontsa ki" az önkormányzatokat érintő, 100-120 milliárd forintos megszorítási csomagot. Varga Zoltán válaszában számokról nem beszélt, mindössze annyit mondott: az összeg kibontása "tényleg nagyon komoly feladatot" jelent majd az elkövetkező időszakban. Jelezte: az önkormányzati érdekképviseletekkel konzultációt akar folytatni erről.

A szakminiszter ezzel összefüggésben arra mutatott rá: céljuk az, hogy a rendszer fennmaradjon, és nem az, hogy olyan változások induljanak el, amelyek akár sok önkormányzat fizetésképtelenségét is jelenthetnék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását