2024. június 1. - Tünde

Kormányintézkedések a szélsőségesek ellen

Intézkedéscsomagot készít elő a cseh kormány a jobboldali szélsőségesek ellen, amelyet várhatóan két hét múlva, a még hivatalban lévő kabinet utolsó ülésén fogadnak el.
2009. április 20. hétfő 21:21 - HírExtra
Az ügyvezető cseh kormány annak kapcsán foglalkozott a szélsőségekkel, hogy vasárnapra virradóra az észak-morvaországi Vítkovban ismeretlen tettes Molotov-koktélt dobott egy romák lakta házba, amely leégett, s hárman súlyos égési sebeket szenvedtek. Egy kétéves kislány állapota továbbra is kritikus. A tragédia nagy felháborodást váltott ki Csehországban, s Václav Klaus államfő is élesen elítélte.

Topolánek bízik abban, hogy a rendőrség gyorsan felderíti az esetet, s kideríti, hogy a támadásnak van-e rasszista indítéka, vagy nincs. "A cseh társadalomban aránylag nagy a látens rasszizmus, amelyről nem sok szó esik" - húzta alá az ügyvezető kormányfő. Megjegyezte: az erőszakos szélsőséges cselekményeknek jóval szűkebb a társadalmi bázisuk.

A tisztségéből rövidesen távozó kormányfő nem hozott nyilvánosságra részleteket az új stratégiáról. Kifejtette: számos konkrét intézkedést fog tartalmazni. Szerinte például felül kell vizsgálni a különféle tüntetések, menetek engedélyezésének eddigi szabályait.

A cseh kormány hétfői ülésén megvitatta a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentését a csehországi szélsőségekről. Topolánek szerint a legnagyobb problémát nem a jobboldali és a baloldali radikálisok tüntetéseivel kapcsolatos garázdaság jelenti. "A probléma mélyebb, mivel ezek az akciók félelmet és veszélyérzetet váltanak ki a társadalomban" - fogalmazott a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását