2024. június 1. - Tünde

A cseh neonácik is tüntettek

Nagyobb incidensek nélkül ért véget a szélsőjobboldali radikálisok tüntetése szombaton az észak-csehországi Ústí nad Labemben - jelentette a cseh közszolgálati televízió.
2009. április 19. vasárnap 13:23 - HírExtra
A mintegy 400 neonáci és az ellenük tüntető nagyjából 300 anarchista összecsapását a rohamrendőrök megakadályozták. Az apróbb utcai zavargások során a rendőrök két baloldali tüntetőt garázdálkodás miatt letartóztattak, míg a neonácik közül engedély nélküli fegyvertartásért négyet előállítottak. Az Autonóm Nacionalisták akciójukat hivatalosan Ústí nad Labem 1945 áprilisi bombázásának áldozatairól való megemlékezésnek jelentették be, míg a cseh sajtó szerint a valóságban a neonáci eszmék és a romaellenesség terjesztéséről volt szó.

1945 áprilisában a szövetséges amerikai-brit légierő bombázta a várost, s az akció számos emberéletet követelt.
 
A cseh szélsőségesek akcióján több tucatnyi német radikális is részt vett. A Novinky.cz és az iDnes.cz hírportálok szerint a neonácik között szlovákok és magyarok is meneteltek.
 
A neonácikat mintegy 200 helyi lakos is támogatta. Szerintük az állam már képtelen kezelni az régióban élő problémás lakosokat, döntően romákat, s ezért szükségesnek tartják a radikálisok segítségét. A tüntetőknek ebből a csoportjából öt embert állítottak elő a rendőrök hatósági személyek elleni erőszak miatt.
 
Észak-Csehországban a nagyvárosok peremvidékein roma gettók alakultak ki, s a romák és a helyi többségi lakosság viszonya nagyon feszült, ami a radikálisok malmára hajtja a vizet. A radikálisok és a helyi lakosság jelentős része is keményebb fellépést követel a problémás lakosok ellen.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását