2024. május 3. - Tímea, Irma

A média közömbössé tesz

A média felgyorsult világa közömbössé tehet bennünket az emberi szenvedéssel szemben; az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook és a Twitter nem hagynak elegendő időt az agynak az olyan érzelmek felfogásához, mint az együttérzés és a csodálat, melyek az ember morális érzékének irányításáért felelősek - vélik amerikai kutatók.
2009. április 18. szombat 20:55 - HírExtra
A Dél-Kaliforniai Egyetem Agy- és Kreativitáskutató Intézetének szakemberei önként jelentkezők reakcióit vizsgálták az olyan valós életből vett történetekre, melyek az emberi erény és a tudás csodálatát váltották ki, illetve együttérzést a fizikai vagy társadalmi helyzet okozta fájdalommal.

A résztvevők agyi működéseinek vizsgálatából kiderült, hogy az emberek rendkívül gyorsan tudnak válogatni az információk között. A másodperc töredéke alatt képesek reagálni mások fizikai fájdalmára, ám az együttérzés és a csodálat - a két legfontosabb szociális érzelem, amely emberré tesz bennünket - kialakulásához sokkal több időre van szükség.

A résztvevőknek 6-8 másodperc kellett az erényeket és fájdalmakat felvonultató történetek teljes feldolgozásához, ám ha egyszer feltámadt bennük az érzelem ezek irányába, akkor az sokkal tovább tartott, mint a mások fizikai fájdalmára adott reakció - derült ki a tanulmányból, mely a jövő héten jelenik meg az Amerikai Tudományos Akadémia lapjának (PNAS) online változatában.

A digitális média eltérítheti az embereket az olyan hagyományos tevékenységektől, mint a könyvolvasás, vagy a barátokkal való találkozás, melyek egykor a morális értékek elsajátításáért voltak "felelősek", és amelyek helyébe mára beléptek a hírfolyamok és a sebesen működő internetes közösségi oldalak. Mire az agyunk teljesen felfogna és reagálna egy szenvedésről szóló történetre, addigra már fel is bukkant egy újabb hír, vagy egy frissítés a Twitteren. - "Meg kell értenünk, hogy a társadalmi érintkezés miként formálja a test és az agy közötti interakciókat, hogy erős morális iránytűvel rendelkező állampolgárokat nevelhessünk" - idézte a kutatócsoport egyik tagját, Mary Helen Immordino-Yangot a The Daily Telegraph brit napilap honlapja (www.telegraph.co.uk).

A gyermekek sérülékenyebbek ilyen szempontból, hiszen az agyuk még fejlődik. "Mikor a dolgok túl gyorsan történnek, megeshet, hogy egyáltalán nem tapasztaljuk meg azt az érzelmet, melyet mások lélektani helyzete válthat ki, és ez komoly hatással lehet az erkölcseinkre... A mások szociális- és lelkiállapotára vonatkozó morális döntéshozatalunkhoz megfelelő időre és mérlegelésre van szükségünk" - magyarázta Immordino-Yang.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását