2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egy héten belül lesz új gazdasági miniszterjelölt

Várhatóan egy héten belül nevezi meg új jelöltjét a gazdasági tárca élére Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján, azután, hogy Vahl Tamás visszalépett a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.
2009. április 16. csütörtök 11:05 - HírExtra
Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordon csütörtök reggel elfogadta Vahl Tamás gazdaságiminiszter-jelölt visszalépését, valamint az erre vonatkozó érveit.

Hangsúlyozta, amint Bajnai Gordon értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még Vahl Tamás által vezetett SAP Hungary Kft.-t, azonnal szóbeli tájékoztatást kért a GVH vezetőjétől, és jelentést kért Vahl Tamástól is.

A végső döntés meghozatalában szerepet játszott a Transparency International kormányfőnek címzett nyílt levele is - tette hozzá a kormányszóvivő. (A szerdai napilapok közül a Magyar Nemzet és a Népszabadság foglalkozott azzal, hogy kartellekkel terhelt a miniszterjelölt múltja, a nap folyamán a Transparency International Magyarország pedig levélben hívta fel Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a kormányfőnek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.)

Budai Bernadett elmondta: Bajnai Gordonnak azért esett a választása Vahl Tamásra, mert mind szakmai tapasztalata, mind pedig személyes elkötelezettsége alkalmassá tette őt arra, hogy a gazdasági tárcát vezesse. Tekintettel azonban arra - hangsúlyozta a kormányszóvivő -, hogy a mindenkori gazdasági miniszterrel szemben nagyon egyértelmű elvárása a miniszterelnöknek az átláthatóság és a korrekt verseny szabályainak maradéktalan érvényesítése, betartása, Bajnai Gordon úgy ítélte meg, hogy - miközben Vahl Tamás hozzáértése és személyes tisztessége nem vongható kétségbe - a kialakult helyzetben nem töltheti be a válságkezelő kormány gazdasági miniszteri posztját.

Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke csütörtökön, a bizottsági ülés elején jelentette be, hogy visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.

Vahl Tamás az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, a válságkezelő kormánynak túl nagy terhet jelentett volna a legkisebb ügy is, ezért lépett vissza a miniszteri jelöltségtől.

"Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet" - jelentette ki.

Budai Bernadett csütörtök délelőtti tájékoztatóján szólt arról is, hogy Ficsor Ádám titokminiszter-jelölt szerdai meghallgatásán nem kapta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának többségi támogatását. Ezzel összefüggésben megerősítette, amit már szerdán is közöltek: Bajnai Gordon bizalma töretlen Ficsor Ádámban, és továbbra is fenntartja jelölését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását