2024. május 2. - Zsigmond

Szex helyett klónozás?

Inkább klónozzák magukat szex helyett egy amazóniai hangyafaj tagjai - állapították meg az Arizonai Egyetem kutatói.
2009. április 15. szerda 19:41 - HírExtra
A dél-amerikai őserdők mélyén élő Mycocepurus smithii nevű hangya ezzel sajátos csoportot alkot a magasabb rendű élőlények között, mivel evolúciójuknak egy bizonyos pontján egyszerűen elhagyták a "megszokott" kétivarú szaporodást, s ezzel egyidejűleg a hím egyedeket is. Genetikailag mindannyian a királynőjük tökéletes másolatai.

A különleges rovarokra a kutatók véletlenül találtak rá: a mycocepurus hangyákat - szintén különleges - "mezőgazdasági" jellegű tevékenységük miatt kezdték vizsgálni. A Smith-féle hangyák ugyanis - más fajokhoz hasonlóan, ám azokhoz képest sokkal nagyobb méretekben - gombaültetvényeket létesítenek bolyaikban, amelyeket gondosan trágyáznak, és időnként leszüretelik a munkájuk gyümölcsét.

Rovartani szakértők e tevékenység vizsgálata közben lettek figyelmesek arra, hogy a hangyák körében valami nagyon sajátos társadalmi szerkezet tapasztalható: kizárólag nőstény egyedekből állnak. Ekkor döntöttek a DNS-vizsgálat mellett. Az örökítőanyag minden egyes tesztje ugyanazt az eredményt mutatta: az összes egyed DNS-e megegyezett a királynőével.

"A társas életmódú rovarok többféle módon is szaporodhatnak. De ez a faj teljességgel szokatlan és egyedi módszerrel él" - mondta Ann Himler, a kutatás vezetője.

A Mycocepurus smithii szaporítószervei elsorvadtak, jelenlegei fizikai állapotukban a rovarok már alkalmatlanok a párosodásra - olvasható a brit tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányban.

Himler szerint azonban vannak előnyei a szex nélküli életnek. A hangyák megtakaríthatják a szaporodásra szánt energiát, nem kell áldozniuk forrásaikból a hímek létrehozására, viszont minden generáció 100 százalékkal növeli termékeny nőstényeinek számát.

Hátránya viszont, hogy kisebb a genetikai változatosságuk a klónozás következtében. A nagyobb sokféleség egyben jobb ellenállóképességet jelent a parazitákkal és betegségekkel szemben. Ha egy klónokból álló rovarkolónia egy tagja fertőzést kap, akkor az a többit is megfertőzi. Elméletileg a változatosságot biztosító ivaros szaporodás nélkül reprodukálódó élőlények hamar kihalnának. Ezért érdekes a mycocepurusok fennmaradásának titka.

"Nagyon szeretnénk, ha a kutatásunkból később levonhatnánk a megfelelő következtetéseket" - tette hozzá Himler.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 15. 19:43
Szex helyett rejszolas!:))))))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását