2024. június 1. - Tünde

Ficsor Ádám nem lesz miniszter?

Nem támogatta Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszterré kinevezését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén.
2009. április 15. szerda 15:35 - HírExtra
Ficsor Ádám nem kapta meg a testület többségének támogatását: a szocialista képviselők igent mondtak a kinevezésre, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál.

Ficsor Ádám a bizottsági meghallgatásán azt mondta, miniszterré való kinevezése esetén a legfontosabb feladata a szolgálatok törvényessége, szakszerű működése feletti őrködés lenne, amihez elengedhetetlen a jó szakmai kapcsolat a nemzetbiztonsági bizottsággal. Megjegyezte: az állampolgári jogokat feltétlenül tiszteletben tartó szolgálatokra van szükség. Hozzátette: emellett kiemelt feladatnak tartja a válságkezelés területén a nemzetbiztonsági szolgálatok gazdaságvédelmi funkciójának erősítését, ehhez - mivel közgazdasági végzettsége van - érdemi segítséget tudna adni.

Hangsúlyozta: szintén fontos feladatának tartja az alkotmányos rend, a demokratikus intézmények védelmét, de szükséges a szolgálatok szövetségesi kapcsolatainak erősítése is. Nyomatékosította: a nemtelen politikai támadásokkal szemben megvédi a szolgálatokat és azok munkatársait.

Demeter Ervin (Fidesz) kérdésére, hogy miniszterré kinevezése esetén visszaterelné-e a Nemzetbiztonsági Hivatal működését az alkotmányos keretek közé, és ha igen, milyen eszközökkel, Ficsor Ádám kifejtette: eddigi információ szerint az NBH törvényesen működik, ezért nem visszaterelni akarja, hanem ott tartani.

Simicskó István (KDNP) kérdésére, hogy fontosnak tartja-e a bizottság véleményét, közölte: a nemzetbiztonsági bizottsággal "alapos, szakmai és széleskörű együttműködésre" törekszik, a bizottság észrevételeit figyelmeztető jelnek, újabb párbeszéd elindítójának tekinti.

Tóth Károly (MSZP), a testület alelnöke hangsúlyozta: arra kéri a jelöltet, hogy értékelje fel a bizottság véleményező szerepét, hogy érdemi munka indulhasson meg a bizottságban, és a testület maradéktalanul érvényesíteni tudja a szolgálatok ellenőrzésére vonatkozó törvényi kötelezettségét, amit eddig nem tehetett meg.

Simicskó István kifogásolta a jelölt fiatal korát, és hogy elsősorban a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság területén folytatott tudományos munkát. Ficsor Ádám válaszában hangsúlyozta: politikusnak tartja magát, aki egy szakterületet alaposabban megismert.

Gulyás József a Kenedi-bizottság jelentésével kapcsolatban kérdezte a jelöltet. Ficsor Ádám szerint az információs kárpótlásban, az elmúlt rendszer iratainak kutathatóságában a lehető legmesszebbre kell elmenni, de nem engedhető meg, hogy ennek során sérüljenek a nemzetbiztonsági érdekek. Az pedig konszenzust igényel a pártoktól, hogy kialakítsák a betekintés feltételeit - fűzte hozzá.

A kormánypárti képviselők fontosnak tartották, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők is részt vettek az ülésen, és meghallgatták a jelölteket, mivel Juhász Ferenc (MSZP) szerint eddig "politikai hidegháború volt a bizottságban. A két ellenzéki frakció képviselői 2007 decembere óta nem vesznek részt a bizottsági üléseken, így tiltakozva az ellen, hogy bár a bizottság alkalmatlannak tartotta Laborc Sándort az NBH főigazgatói posztjára, a miniszterelnök mégis kinevezte.

Demeter Ervin szerint az, hogy Szilvásy György után Ficsor Ádámot jelölték a szolgálatok irányításért felelős miniszternek - aki szintén Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt korábban -, azt az érzetet erősíti, hogy "szoros pártkézben akarják tartani a titkosszolgálatokat". Mint mondta, egyes elemzők szerint - és ő maga is lát erre utaló jeleket - Gyurcsány Ferenc Ficsor Ádámon keresztül akarja kézben tartani a szolgálatokat.

Simicskó István közölte: értékelik a jelölt együttműködési szándékát, de nem látják a továbblépés lehetőségét, ezért nem támogatják a kinevezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását