2024. május 10. - Ármin, Pálma

"Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban"

Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban címmel rendezik meg a rádióamatőrök és a diákok számára a budapesti találkozót Charles Simonyi magyar származású amerikai űrturistával, aki április 16-án látogat el a Puskás Tivadar Távközlési Technikumba Charles Simonyi 2007. április 30-án, első úrutazása után is ellátogatott a technikumba.
2009. április 10. péntek 17:49 - HírExtra
A rendezvényen részt vesz a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társaság,a Puskás Tivadar Távközlési Technikum, rádióamatőr-klubok, valamint az idén alapításának 140. évfordulóját ünneplő Természet Világa - közölték a szervezők az MTI-vel.

A szerdáig tartó űrrepülése során Charles Simonyi több alkalommal is kapcsolatba került magyar rádióamatőrökkel. Elsőként március 29-én a Műegyetemi Rádió Clubbal lépett kapcsolatba és részt vett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készülő műhold, a Masat-1 földi állomásának a tesztelésében.

"Halló, itt a Kárpát-medence" című rendezvény keretében Charles Simonyit 17 rádióamatőr-klub hívta, köztük néhány határon túli.

Egy nappal később "mobil" rádiókapcsolatra került sor. A rádióamatőrök egyebek közt kerékpárról, sárkányrepülőről, hőlégballonról, hajóról igyekeztek kapcsolatot létesíteni az űrturistával. Minden rádióamatőr ugyan jól hallotta Charles Simonyit, de csak két fix (nem mozgó) állomásról és két hajóról sikerült visszaigazolt kapcsolatot létesíteni. Április 9-én Charles Simonyi kilenc diák kérdéseire válaszolt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.
Charles Simonyi jövő csütörtökön rádióamatőrökkel, diákokkal valamint a Masat-1, az első magyar műhold készítőivel találkozik.

"A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az április 16-i rendezvény lesz Charles Simonyi egyedüli nyilvános programja azon a napon" - hangsúlyozták a szervezők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását