2024. június 16. - Jusztin

Az új kormánynak meg kell mentenie Bábolnát?

A hamarosan felálló új kormánynak meg kell akadályoznia a Bábolna Ménesbirtok Kft. maradék vagyonának további áron aluli értékesítését, "alávaló szétcincálását".
2009. április 9. csütörtök 12:23 - HírExtra
Font Sándor hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP az új kabinet felállása után azonnal kezdeményezi a mezőgazdasági bizottság összehívását a bábolnai ménesbirtok helyzetének megvizsgálása érdekében. A testület ülésén várhatóan beszámolót kérnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezetőjétől is - fűzte hozzá.

A bizottság elnöke kifejtette: a Bábolna Ménesbirtok Kft. maradék vagyonát a "szemünk láttára lopják szét" az állam vezetőinek utasítására. Ennek érzékeltetésére rámutatott: a társaság 2007-ben 57 millió forintos veszteséggel zárta az évet, míg 2008-ban már 460 millió forintos hiányt könyvelhetett el.

Kiemelte: a ménesbirtok korábban úgy kapott 13 ezer hektár kényszerhasznosításra szánt földterületet, hogy előtte minden eszközét - gépeit, raktárait, valamint a földterület után járó nemzeti támogatási forrásokat - elvették tőle.

A ménesbirtok jelenleg két kereskedelmi banknál összesen mintegy 460 millió forintos hiteltartozást görget maga előtt, amelynek fedezetéül a cég - központi épület nélküli - teljes, nagy értékű ingatlanvagyona szolgál - hangsúlyozta Font Sándor. Megjegyezte: az áprilisban, illetve májusban lejáró hitelszerződések után könnyen veszélybe kerülhetnek ezek a "II. József óta állami tulajdonban lévő, felbecsülhetetlen értékű épületek".

Medgyasszay László, a KDNP parlamenti képviselője bejelentette: Budai Gyulával, a Magosz szövetségi igazgatójával még csütörtökön feljelentést tesznek a Központi Nyomozó Főügyészségen, amiért a ménesbirtok gazdálkodására szánt 800 millió forintos állami tulajdonosi kölcsönből 365 millió forintot a Bábolna Zrt. felszámolójának utaltak át, jogtalanul.

A két politikus január végén szintén az ügyészséghez fordult a Bábolnáról leválasztott kerteskői gazdaság privatizációja ügyében feltételezett hivatali visszaélés miatt. A KDNP-s képviselő elmondta: a jelenleg is folyamatban lévő eljárást azért indították, mert a vagyonkezelő 20 millió forintért értékesítette a társaság 200 millió forint értékűre becsült eszközeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását