2024. május 4. - Mónika, Flórián

Forradalmi változás előtt állunk

A gázliberalizáció végső állomásához érkeztünk. Idén július elsején teljesen megnyílik a gázpiac. Ennek egyik jelentős szereplője az EMFESZ Kft. A jelenről és tervekről Góczi István, a cég ügyvezető igazgatója beszélt.
2009. április 3. péntek 17:15 - Pénzes Dávid
Forradalmi változás előtt állunk

A gázliberalizáció végső állomásához érkeztünk. Idén július elsején teljesen megnyílik a gázpiac. Ennek egyik jelentős szereplője az EMFESZ Kft. A jelenről és tervekről Góczi István, a cég ügyvezető igazgatója beszélt.

Forradalmi változás lesz július 1-vel a magyarországi gázpiac életében. Ettől az időponttól kezdve megszűnik a közüzem és jön az egyetemes szolgáltatás. A lépéssel gyakorlatilag véget ér a hazai gázliberalizáció. A szabályozások - a szakértők szerint - jól sikerültek, és ezzel Magyarország a környező országokkal szemben jókora versenyelőnybe kerülhet.

Góczi István az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (EMFESZ) ügyvezető igazgatója szerint július 1-től átrajzolódnak a gázpiac alapjai. A legfontosabb különbség, hogy eddig a földgáz ára maximalizált volt. A kereskedők csak az úgynevezett rendszerhasználati díjakkal játszhattak, amik viszont folyamatosan emelkedtek. A fogyasztó által fizetett végösszegből ez 15 százalékot tett ki. A gázpiac teljes megnyitásával, Góczi István szerint ez az arány 30 százalékra mehet fel, ami azt jelenti, ezzel tudnak majd „játszani” a szolgáltatók. Góczi szerint júliusban valódi verseny indulhat meg a fogyasztókért.

Júliustól a gáz piaci áron jut el a felhasználóhoz, ez természetesen akár árnövekedést is jelenthet. Minden csak azon múlik a szolgáltató mennyire tudja hatékonyan működtetni a rendszereit, és milyen megállapodásokat tud kötni a kitermelővel és a szállítókkal.

Mi a helyzet Ukrajnában?

Góczi István az ukrán-orosz gázvitáról elmondta, még mindig felfokozott a helyzet. Az EU a napokban úgy kötött meg Ukrajnával egy 3 milliárd dolláros külön-megállapodást, hogy Oroszországot kihagyta belőle. Ez Góczi véleménye szerint rendkívül meggondolatlan és veszélyes is egyben.

A teljes ukrán gázrendszeren áthaladó gáz 25 százaléka – ez több mint Magyarország éves igénye – egyszerűen eltűnik. Ez tarthatatlan állapot. Ukrajna tranzitálni is csak akkor tud, ha a belső vezeték- és tározórendszere működik. Az ukrán rendszer – Európa számára is megnyugtató módon történő megújításához - 3 milliárd dollár nem elég. Az EMFESZ vezér szerint egyáltalán nem tudjuk pontosan, hogy hova és mire lesz elköltve ez a hatalmas összeg, és azt sem, hogy ki fizeti majd meg?

Tiszta vízet!

A szakember szerint egy független tranzitrendszer kiépítésére lenne szükség Ukrajnában, azzal „tiszta vizet lehetne önteni a pohárba.” Igaz, ez Góczi becslése szerint 18-20 milliárd dollárba is belekerülhet. Véleménye szerint a helyzet akkor rendezhető hosszútávon, ha egy független szakértő bizottság vizsgálná meg a kérdést – minden felet bevonva a megoldásba.

Magyarország számára elengedhetetlen hogy ezek a kérdések tisztázva legyenek. Az ország nem engedhet meg ötszörös gázárakat, nem vagyunk képesek extraprofitot fizetni a tranzitországoknak.

Nagy lehetőség előtt Magyarország - a villamosenergia piacon

Góczi felvetette azt is, hogy létrejöhetne olyan előrelátó energiapolitikai koncepció is Magyarországon, aminek az lenne a lényege, hogy átalakítsuk a villamosenergia rendszereinket az export irányába. Jelenleg az ország energiazsákutca. Csak felhasználunk, nem adunk tovább. Holott ha néhány modern, nagyteljesítményű erőművet építenénk, akkor komoly mennyiségben tudnánk villamosenergiát exportálni a Balkánra és a környező országokba. Ez óriási bevételeket jelenthetne.

Gazprom?

Az igazán izgalmas hír, melyet az ügyvezető igazgató megosztott a sajtóval az EMFESZ jövőjével kapcsolatos. Góczi nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a a céget birtokló ukrán üzletember, Dmitrij Firtas tulajdonrész értékesítésre kerül. Erről nincsenek még hivatalos bejelentések, ám Góczi István annyit elárult, a vevő a földgázkitermelésben is érdekelt fél lehet.

Nem véletlen, hogy a gázipar más szereplői is lehetőséget látnak az EMFESZ-ben. A cég tavaly előtt 180 milliárd forintnyi bevételt ért el, tavaly 215 milliárdot és Góczi elmondása szerint idén – a világgazdaság várható teljesítményének függvényében - 220 milliárdra számítanak.

Erős térnyerés

Az idei tervnek azért van különös jelentősége, mert az előző januárihoz képest a nagyipari közel 40 százalékkal (!) kevesebb gázt igényeltek. Ez komoly kiesést okozhatna a cégnek, ám ezt a lakossági és önkormányzati, kis- és középvállalati fogyasztókkal minden jel szerint kompenzálni fogja.

A gas.hu internetes oldalon és a gas.hu értékesítési hálózatában jelenleg már havonta 8-10 ezer ember köt szerződést a gas.hu lakossági gázszolgáltatására – mondta Góczi. Az önkormányzatok számára indított országos konferencia-sorozat hatására már jelenleg is közel 40 önkormányzattal kötött szerződést a vállalat és további 200 önkormányzat van jelenleg is a szerződéskötés valamely fázisában. Az önkormányzatokat igen erőteljesen érdeklődi az EMFESZ gázszolgáltatása.

A Nyírtasson épülő erőművel kapcsolatban Góczi István elmondta, tárgyalásokat folytatnak az Európai Beruházási Bankkal, akik szívesen beszállnának a finanszírozásba, ám erről még részleteket nem mondhat. Azt azonban biztosan kijelentheti, ha megépül és működésbe lép a 2400 megawattos erőmű, - és megfelelő stratégiát alakítanak ki a Paksi Atomerőművel - akár 25-30 százalékkal is csökkenhet a villamosenergia ára Magyarországon.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását