2024. május 27. - Hella

A reptér fizeti a megrongált ház javítását

A Budapest Airport (BA) saját költségén kijavíttatja annak a rákoshegyi háznak a tetőszerkezetét, amelyet egy repülőgép keltette légörvény rongált meg még hétfőre virradóra.
2009. március 31. kedd 14:49 - HírExtra
A XVII. kerületi Berzsenyi Dániel utcában egy teherárut szállító repülőgép okozott kárt; az épületről a tulajdonos közlése szerint több négyzetméternyi területen leperegtek a cserepek, és megrongálódott az ereszcsatorna. Szollár Domokos, a BA kommunikációs vezetője az esettel kapcsolatban kedden azt közölte, hogy bár a jogi felelősség minden esetben a kár okozóját, tehát ez esetben a légitársaságot terheli, a BA mégis úgy döntött, hogy saját költségén, "önkéntes alapon" kártalanítja az ingatlan tulajdonosát.

A repülőgép, a magyar légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl tájékoztatása szerint, a repülési szabályoknak megfelelően közlekedett és betartotta mind a repülési magasságra, mind az repülési útvonalra vonatkozó szabályokat - írta a BA. A BA egyúttal egy, a kerülettel közösen létrehozandó pénzügyi alapra is javaslatot tett a jövőben esetlegesen előforduló légörvény okozta károk megtérítésére.

Az elképzelés szerint a kártalanítás költségeit a BA állná, míg az ügyintézést az önkormányzat bonyolítaná. Utaltak arra, hogy hasonló pénzügyi alap már működik Vecsésen. Szollár Domokos kitért arra is, hogy az elmúlt évben a forgalom 2,7 százaléka, 1.567 repülőgép szállt le a városrész felett.

Közlése szerint a most megnövekedett forgalmat a Ferihegyi repülőtér egyik futópályájának felújítási munkái indokolják; a gépek ezért jelenleg kizárólag a kettes számú futópályát használhatják.

Mint írta, a futópályákat repülésbiztonsági okokból kell felújítani, mert az 1980-as évek végén kiépült fényrendszer mára elavult. E munkák miatt március 9-e és április 29-e között Ferihegy teljes forgalma a kettes számú pályán történik. Szollár Domokos közölte, a repülőtér erre az időre kéri az érintett körzetben lakók türelmét és megértését.
A közlemény emlékeztet arra is, hogy 2008-ban nyolc panasz érkezett a BA-hoz, ebből három Rákoshegyről.

A hétfői esetet követően a XVII. kerület polgármestere, Riz Levente az MTI-nek azt mondta: a gépek leszállásakor keletkező légörvények rendszeresen megrongálják az épületeket, és az így keletkezett károkat, dokumentálva, folyamatosan jelzik a repteret üzemeltető Budapest Airportnak és a Hungarocontrollnak, ám eddig, a jegyzőkönyv felvételén kívül, nem történt semmi. A polgármester szerint a kettes kifutópályát 1982-ben törvénytelenül építették, ugyanis a jogszabályok szerint a védőtávolságnak 5 kilométerre kellene lennie, de a 100 éve lakott területtől a kifutópálya mindössze másfél kilométerre van.

Hozzáfűzte, lakossági tiltakozásra 1984 és 1997 között betiltották a Rákoshegy felőli vég használatát, de nemzetgazdasági érdekre való hivatkozással 1997-től újra megnyitották, és a repülőgépek le- és felszálláskor 150-200 méter magasságban húznak el a lakóházak felett. Rákosmente vezetője azt szeretné elérni, hogy zárják be a kifutópályát, és azt csak rendkívüli esetben lehessen használni, hogy megelőzzék a súlyos baleseteket, nem beszélve arról, hogy a kerületnek ezen a részén a házak is elértéktelenednek a repülőgépek okozta zaj miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását