2024. május 13. - Szervác, Imola

Obama már látja a végét?

Már látszanak a stabilizáció első jelei az eddig megtett válságellenes lépések hatására, mondta hétfőn Londonban megjelent nyilatkozatában az amerikai elnök, aki hitet tett a bajba került feltörekvő gazdaságok megsegítése mellett.
2009. március 30. hétfő 08:10 - HírExtra
Barack Obama a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap hétfői kiadásában megjelent interjúban azt mondta, hogy az amerikai gazdaságon belül például az ingatlanpiacon mutatkoznak, egyelőre "foltokban", a stabilizációs jelek.

Obama, aki a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) csütörtöki londoni csúcstalálkozója előtt nyilatkozott a brit lapnak, a rendezvénytől várható eredményekről azt mondta: a találkozón egyetértés lesz abban, hogy mindent meg kell tenni a növekedés és a kereskedelem támogatására.

Az amerikai elnök az egyik legvitatottabb kérdésről, a költségvetésekből finanszírozott gazdaságélénkítő intézkedésekről szólva ugyanakkor utalt arra, hogy csúcson nem várhatók döntések további ilyen lépésekről, mondván: a legtöbb G20-ország már eddig is jelentős növekedésserkentő intézkedéseket tett, és "most meg kell nézni, hogy ezek hogyan működnek".

Angela Merkel német kancellár a Financial Times hétvégi kiadásának nyilatkozva szintén igyekezett hűteni a londoni G20-csúccsal kapcsolatos várakozásokat. Kijelentette: Németország nem tud többet gazdaságélénkítésre fordítani, mert már most is a növekedés serkentésére legtöbbet költő országok között van, és komoly közadósságot halmozott fel.

A Financial Times megszerezte a londoni G20-csúcs közös közleményének tervezetét, amelyben a lap idézete szerint az áll, hogy a már elkezdett költségvetési élénkítő programok több mint 2 százalékponttal gyorsítják a világgazdaság növekedési ütemét, és 20 millió új munkahelyet teremtenek a következő két évben.


Obama a hétfőn közölt interjúban a londoni G20-csúcs legfontosabb feladatának nevezte "az egységről szóló erőteljes üzenet" megfogalmazását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását