2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Vasárnapi bezárással lehetne munkahelyeket megőrizni

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásával munkahelyet lehetne megtartani.
2009. március 29. vasárnap 11:21 - HírExtra
Sáling József elnök elmondta, hogy a gazdasági válság kezeléseként fel lehetne vetni az üzletek vasárnapi zárva tartását, amelynek fontos szerepe lenne a munkahelymegtartáson túl a munkahelyi légkör javításban. A szakszervezet szerint ha egy nappal rövidülne a boltok nyitva tartása, a meglévő létszámot ideálisabban be lehetne osztani, csökkenne a cégek költsége, többek között azzal, hogy nem kellene vasárnapi túlórapótlékot fizetni.

A kereskedelmi szakszervezet elnöke a helyzetet jellemezve utalt arra, hogy a kereskedelmi cégek is keresik a forgalom csökkenése miatt az üzemidő, a foglalkoztatotti létszám csökkentésének lehetőségét. Megítélése szerint a kis- és középvállalkozások esetében már nem lehet tovább létszámot csökkenteni, a nagyobb alapterületű egységekben pedig nagy az dolgozók leterheltsége.

Sáling József elmondta, hogy a szakszervezeti javaslatot több hazai kereskedelmi szövetkezet, kisvállalkozás és jó néhány multinacionális cég támogatja. Nemrégiben megállapodtak több kereskedelmi munkaadói szövetségekkel is arról, hogy szakmai anyagot, elemzést készítenek a vásárnapi zárva tartás gazdasági hatásáról, amelyet az érintettek bevonásával megvitatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását