2024. május 12. - Pongrác

Eljő a Föld órája

A világ számos nevezetessége és turista látványossága borult sötétségbe szombat este a Föld órája elnevezésű, éghajlatváltozás elleni világméretű megmozdulásban.
2009. március 29. vasárnap 09:07 - HírExtra
Az időzónáról időzónára haladó környezetvédő akció során, helyi idő szerint 20 óra 30 perctől egy órán át sötétség borult az egyiptomi piramisokra, a sydneyi operaházra, az Eiffel-toronyra - itt biztonsági okokból csak néhány percre -, a Louvre-ra, a Notre Dame székesegyházra és a Diadalívre, a londoni parlamentre és a London Eye óriáskerékre, az athéni Akropoliszra, a római Szent Péter bazilikára és a Colosseumra, a pekingi olimpiai stadionra, a Kuala Lumpur-i Petronas-toronyra és még számos más nevezetességre szerte a világon. Kialudtak a fények egy antarktiszi kutatóállomáson is, de sötétbe borultak a szingapúri üzleti negyed és 52 spanyolországi nagyváros épületei, arra bátorítva az embereket, hogy csökkentsék az energiafelhasználást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) tájékoztatása szerint 88 ország mintegy négyezer városa jelezte a Föld órájához való csatlakozást. A globális megmozdulás célja, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra. "A fények lekapcsolásának legfőbb oka az, hogy szeretnénk rávenni az embereket: ha csak egy órára is, de gondolják át, miként tudnának kisebb szén-dioxidnyomot hagyni" - mondta az akciót vezető Andy Ridley Sydney híres Bondi-strandján.

A mozgalom 2007-ben indult Sydneyből, akkor még csak az ausztrál metropoliszban hunytak ki a fények. Ezt követte a 2008-as akció, amelyben már világszerte nagyjából 500 város vett részt. Az idén Magyarországon 53 falu és város csatlakozott az akcióhoz.

A világméretű akcióra egy nappal a decemberi nagyszabású klímakonferenciát előkészítő bonni tárgyalások előtt kerül sor

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását