2024. május 3. - Tímea, Irma

Szájer: az EP-választás mérce lesz

Az Európai parlamenti választás eredménye - mivel ezúttal pártlistákra szavaznak a választók - egyértelműen megmutatja majd, hogy melyik párt, milyen választói támogatással rendelkezik - mondta Szájer József szombaton újságíróknak Székesfehérváron.
2009. március 28. szombat 18:04 - HírExtra
A Fidesz európai parlamenti képviselője és képviselő-jelöltje bízik abban, hogy pártja meg fogja ismételni, vagy túl is haladja majd az előző EP-választás során elért sikeres szereplését, amikor sikerült a mandátumok felét megszereznie.

A választások eredményének komoly belpolitikai jelzésértéke lesz, s "lökést adhat" annak a mind többek által megfogalmazott igénynek, hogy Magyarországon minél előbb előrehozott választásokra van szükség - mondta az EP-képviselő.

Újságírói kérdésre válaszolva Szájer József kifejtette: elkötelezett európainak vallja magát, s ha bírálja az unió működését, azt erről a kiindulópontról teszi.

"Azért szoktam az Európai Uniót bírálni, mert nem elég erős, nem elég cselekvőképes. A polgárok többet várnak tőle, de nincs megfelelő felhatalmazása rá". Gyenge például a közös energia- illetve környezetvédelmi politika kérdésében - mondta. Hozzátette: az EU jelenleg még nem igazi unió, "inkább a tagországok összessége", de működésének javítására már történtek s történnek lépések.

Úgy vélte, hogy az a gazdasági katasztrófa, amely pillanatnyilag Magyarországot sújtja, részben azért állhatott elő, mert az unió Magyarország esetében nem érvényesítette kellő szigorral a statisztikai adatszolgáltatásra vonatkozó szabályait.

Ha ugyanis az Európai Unió szigorúbban, saját szabályait következetesebben betartva jár el, akkor talán "meg lehetett volna előzni legalábbis egy részét a mostani gazdasági helyzetnek" - mondta az EP-képviselő.

Hozzáfűzte: az unió nem KGST-ként működik, tehát nem kíván beleszólni az egyes országok gazdaságpolitikájába, "de vannak jogai arra, hogy számon kérje az egyes tagországoktól vállalásuk teljesítését."

Ebben az esetben ez maradt el, s "ha ez a fajta elvtársi segítség az európai unió részéről nem érkezett volna a szocialista párthoz, akkor mind a választások kimenetele, mind az ország gazdasági helyzete ma talán másképp nézne ki" - mondta, hozzátéve, hogy ezt a véleményt nem rejtették véka alá az unióban sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását