2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szeretjük a sonkát

Az utóbbi két évben a húsvéti időszakban több, mint 7-7 ezer tonna főtt sonkát adtak el Magyarországon.
2009. március 25. szerda 18:40 - HírExtra
Mindkét esetben mintegy 12 milliárd forintért értékesítettek főtt sonkát a boltokban, az ünnepet megelőző és követő, összesen hat hónap során. A húsvéti szezonban tavaly alig változott a főtt sonka mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára. Egy kilogramm főtt sonka átlagosan 1.408 forintba került kimérve a boltokban múlt év március-áprilisban, míg az egy évvel korábbi hasonló periódusban 1.398 forintba került.

Az önkiszolgálásban - azaz az előrecsomagoltan - értékesített áru esetében is csekély mértékű, kilogrammonként 20 forintos drágulást regisztrált a Nielsen, vagyis a húsvéti főtt sonka 1.964 forintról 1.984-re drágult.

A Nielsen szerint a stabil átlagárak egyik oka, hogy a gyártók termékfejlesztési stratégiájukban alacsony árakra törekednek.

A termékcsoportban is kezdenek előtérbe kerülni a kereskedelmi márkák. A mennyiséget tekintve a forgalom 29 százalékát "vitték el" a múlt év március-áprilisban, míg két évvel korábban még csak 20 százalékát. Értékben az önkiszolgálásra előrecsomagolt főtt sonkából 56 százalékot adtak el a legutóbbi három évben.

Önkiszolgálásban az eladott mennyiség 45 százaléka jutott a főleg diszkontokat és szupermarketeket magában foglaló, 401-2.500 négyzetméteres üzletekre tavaly január és június között. A hipermarketek részaránya ugyanakkor 33 százalék volt.

A 400 négyzetméteres és kisebb, hagyományos üzletek mutatója 23 százalékon állt. Ezek az arányok az utóbbi három évben stabilak maradtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását