2024. június 2. - Kármen, Anita

Tarlós: Demszky úr nagy nehezen belement

A fővárosi önkormányzat benyújtott 531 milliárd forintos költségvetés-tervezetéhez 2,1 milliárd forintos módosítást, belső átcsoportosítást terjeszt elő a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció - nyilatkozta Demszky Gábor a büdzsé tervezetéről tartott hétfő esti öt
2009. március 23. hétfő 21:55 - HírExtra
A főpolgármester közölte, hogy a büdzsé elfogadásával összefüggő kérdésekről szerdán közös MSZP-SZDSZ sajtótájékoztatót tartanak. Hozzátette, hogy a hétfő esti ötpárti találkozón főként a beruházásokkal és a működési eredménnyel foglalkoztak.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke elmondta, hogy a találkozón "Demszky úr nagy nehezen belement abba", hogy együtt tekintsék át a 19 megcélzott nagyberuházást. A Fidesz frakcióvezetője szerint erre azért van szükség, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az EU mindegyiket támogatni fogja. Kérdés az is, hogy mennyi idő alatt kaphatják meg a projektek az EU-támogatást.

A jelenlegi válsághelyzet és a főváros eladósodottsága ugyanis egészen más megvilágításba helyezi a projektek uniós finanszírozását - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a Fidesz továbbra sem tud eltekinteni a BKV eladósodottságától, ezt ugyanis a város állandóan maga előtt görgeti. A BKV idei üzleti terve mintegy 85 milliárd forintos eladósodottságot és 22 milliárdos veszteséget tartalmaz.

Zavarja az ellenzéket a 4-es metró építése kapcsán benyújtott 35 milliárd forintos pótigény is, aminek egy részét biztosan érvényesíteni is tudják. Az 530 milliárd forintos metróépítési költségből "még csak 59 milliárdnál járunk és már ennyi a többletkövetelés, mi lesz itt a végén?" - tette fel a kérdést.

Tarlós István megjegyezte, attól, hogy a közgyűlés koalíciós többsége korábban megszavazott valamilyen beruházásokat, az még nem ok arra, hogy pénzügyi fedezet nélkül szerződéseket is kössenek ezekre.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy a következő, immár a negyedik ötpárti költségvetési egyeztetésig, amit április 1-jén tartanak, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes minden frakcióhoz eljuttatja a legújabb költségvetési információkat. Közölte, hogy az MSZP a keddi frakcióülésen várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy közös koalíciós módosító csomagot nyújtsanak be a büdzséhez.
Hock Zoltán MDF-frakcióvezető az MTI megkeresésére nem reagált.

A Fővárosi Közgyűlés öt frakciójának harmadik költségvetési egyeztetését azért kezdték hétfőn este hat órakor, mivel a megbeszélés több résztvevőjének nap közben parlamenti elfoglaltsága volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását