2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Változik a Forma-1 pontrendszere - Hamilton helyett Massa nyert volna

Idén már nem az nyeri a világbajnokságot, aki a legtöbb pontot szerzi, hanem aki a legtöbb futamot nyeri meg. Bernie Ecclestone ötlete valósult meg.
2009. március 17. kedd 16:01 - HírExtra
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa meghozta döntését a jövő hét végén induló Formula–1-es szezon pontrendszerének átalakításával kapcsolatban. Idén már az lesz a világbajnok, aki az idény során a legtöbb futamgyőzelmet szerzi, függetlenül attól, hogy hány pontot tudhat magáénak az idényben.

Amennyiben az utolsó nagydíjat követően több pilótánál megegyezik az első helyek száma, akkor a jelenleg érvényben lévő pontszámítási rendszer (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pont az 1–8. helyen végzőknek) alapján születik meg a döntés a versenyzők között.

A pontszámítás nem változik, marad a 10-8-6-5-4-3-2-1-es rendszer, csak a világbajnoki cím kérdése dől el más szabályok szerint. Amennyiben tavaly is az idei számítást használták volna, úgy nem Lewis Hamilton, hanem Felipe Massa nyerte volna a vb-címet.

Szintén újdonság, hogy 2010-től 30 millió fontos költségvetési sapkát vezetnek be, vagyis a csapatok kiadásai 90 százalékkal lecsökkenhetnek. Ez az opcionálisan választható korlátozás azért szükséges, hogy a Forma 1 könnyebben felkeltse az új csapatok érdeklődését, és vonzóbbá tegye a kisebb gyáraknak is a sportágat.

Nem muszáj "élni" a költségvetési sapka adta korlátokkal, de azok az istállók, amelyek a 30 millió fontos évi büdzsét vállalják, sokkal nagyobb technikai szabadságot kapnak, nem kell megfelelniük a szigorú szabályozásoknak, amelyek a motorokra, az aerodinamikára, és a kasztni különböző részeire vonatkoznak.
Forrás: samsungsport.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását