2024. május 6. - Ivett, Frida

Már hangol a Mobilmánia

A Mobilmánia április 30-i koncertjén foglalja össze fennállásának egy esztendejét.Vezetőjét, Zeffer András billentyűst, énekest két évvel ezelőtt a leukémiából hozták vissza az életbe orvosai.
2009. március 17. kedd 09:39 - HírExtra
- Nagy fába vágtuk a fejszénket. A Petőfi Csarnok szabadtere nemcsak hazai, hanem külföldi fellépők számára is kihívás, hihetetlen szervezést igényel - bocsátja előre Zeffer András.

A Mobilmánia előtt a RockBand játszik, amelyet András a felépülése után, 2007-ben alapított. Fellép előttük Jessie Galante amerikai énekesnő is, akinek fantasztikus hangja Tina Turneréhez hasonlítható. Az egy évvel ezelőtt alakult Mobilmánia koncertjén a P. Mobil korábbi dobosai, Pálmai Zoltán, Donászy Tibor, Herpai Sándor és Döme Dezső mutatnak be dobshowt. A decemberben tragikus körülmények között elhunyt Tunyogi Péter (Tunyó) lánya, Bernadett apja egyik számát énekli. A színpadon lesz Földes László, alias Hobo, aki a hetvenes évek elején a P. Mobillal énekelt Rolling Stones számokat. A RockBand és a Mobilmánia programja 10 óráig tart.

- Igazi, magyar nyelvű rockzenét fogunk játszani - ígéri Zeffer András.
A Mobilmánia a P. Mobil énekeseiből és zenészeiből - Tunyogi Péter, Vikidál Gyula, Rudán Joe, Zeffer András és Kékesi Bajnok László - verbuválódott, s a koncerteken a RockBand zenészeivel egészült ki.

- Tunyó tavaly decemberben, baleset következtében halt meg, amikor a Mobilmánia lemez már elkészült. A koncerten rá is emlékezünk, az ő hangja szól majd a közönséghez. Hiányát mindig érezni fogjuk, nem töltjük be a helyét. Négyen leszünk, aztán hárman, míg el nem fogyunk - nevet kesernyésen András.

Véleménye szerint minden idők egyik legjobb magyar rockalbumát sikerült Horváth Attila szövegíróval elkészíteni.

- Közeledünk az aranylemezhez, ötezer eladott lemeznél járunk - újságolja a zenekar vezetője -. Ez még akkor is nagy szó, ha az aranylemezt sokkal kevesebb eladott példányért adják.

Mutatja a falon a régi aranylemezeket, amelyekért százezer albumot kellett produkálni.

- Erősödik bennem a szándék, hogy a Mobilmánia és a RockBand egy produkció legyen, nem is bírok két zenekart működtetni - mondja, majd a P-Mobil évekre emlékezve megjegyzi:

- Nagyszerű dolog volt Mobilosnak lenni! Tizenhat-tizenhét évig voltunk együtt. A nyolcvanas évek voltak a legjobbak, akkor 360-380 koncertet adtunk évente. A Tunyogi, Kékesi, Mareczky István, Schuster Lóránt és Sárvári Vilmos alkotta csapat volt együtt a legtovább. Olyan koncertélményeink voltak, amilyeneket amerikai szuperzenekarok élhettek meg.

Életem meghatározó része volt! Amikor 1996-ban befejeztük a Honfoglalás lemezünket, Schuster Lóránt közölte: a következő lemezen nem Tunyogi énekel. Én így nem akartam maradni. Néhány nap múlva a Blikkben a zenekar fényképén, Tunyó, Kékesi és az én fejem át volt húzva, így tudtuk meg, hogy nem vagyunk a zenekar tagjai. Attól kezdve a Tunyogi Rockbandet, a TRB-t vezettem. Donászyval, Kékesivel, Závodi Jánossal játszottunk. Akkor kerültünk munkakapcsolatba Horváth Attila szövegíróval, a közös munka ma is tart. Mindenkinek előjöttek az értékei az alatt a tíz év alatt.

Szerzőként, zenészként közel 800 ezer lemez közreműködője. Aztán jött a betegség. Zeffer Andrásnál akut leukémiát diagnosztizáltak. Nem omlott össze, mint sokan. Amikor kórházba került, elhatározta, leír, mindent, ami vele történik. A már megjelent, különleges kiállítású könyvben kép és szöveg tárja az olvasó elé a gyógyulás útját.

Betegségének nem voltak előjelei, ő lelki dolgokra gondol, ezek nyomán keletkezhetett a génhiba. A kórházban 9 hónapot töltött, gyógyulása csodával határos. A kemoterápiás kezelés hatására eltűnt a hibás gén. A csontvelő-átültetés ezután kerülhetett szóba - ezzel szüntethető meg végleg a betegség. Annak esélye, hogy megfelelő donort találjanak, általában 15-20 százalék. Testvérénél az első vizsgálatnál kiderült a 100 százalékos sejtazonosság, így ő lett a donor.

- A kezelés óta állandóan vigyáznom kell, kerülni minden vírusos és bakteriális fertőzést. Veszélyforrás lehet a köhögés, az ártatlan puszi. Az immunrendszer és a donoranyag háborúskodik egymással. Ha az immunrendszer túl erős, kilöki a donoranyagot. Az egyensúlyt közel 40 gyógyszer, köztük rengeteg antibiotikum teremti meg.

Andrásnak a felgyógyuláshoz hatalmas erőt adott családja végtelen szeretete, barátai, rajongói kitartása. Ez utóbbi megnyilvánulásaként említi az érte rendezett segélykoncertet 2006 telén, a Petőfi Csarnokban.
Forrás: Kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását