2024. május 13. - Szervác, Imola

Amikor a cumisüveg félelemkeltő...

A cumisüveggel lehet kekeckedni, főleg, ha mást megbotránkoztat és félelmet kelt. Persze az is lehet, hogy valaki hibázott, de ezt még nem tudjuk. Interjúnk Bárándy Gergely MSZP-s képviselővel.
2009. március 16. hétfő 19:19 - Kőrösi Viktor Dávid
Elég sokat lehetett hallani papírgalacsin-dobálásról az elmúlt időszakban. Ha valaki papírgalacsint dobál, tényleg börtönbe kerülhet?

Mindent lehet viccesen magyarázni, mindenből lehet humort csinálni. Ha a fideszes képviselőknek ez volt a céljuk, akkor talált, süllyedt. A valóság azonban az, hogy senki nem az osztályban papírgalacsint dobáló gyerekeket próbálja fegyelmezni, s nem is a hógolyózásra vonatkozik ez a szabály, hanem arra, amikor valaki más testének támadó szándékú megérintésével – s még egy csomó tényállási elemet megvalósítva – követi el a garázdaság bűntettét. Bármilyen tárgy dobálása mellé még az is „szükséges”, hogy valaki kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítson, amely másban megbotránkozást, vagy félelmet kelt.



Tehát a szándékról beszélünk?

Nem, ez objektív tényállási elem. Az elkövetési magatartásról szól, amely alkalmas lehet arra, hogy másokban félelmet keltsen, vagy megbotránkoztasson. Ezt pedig a bíró ítéli meg. Arról van szó, hogy ha ehhez még egy erőszakos elem is párosul, akkor már nem szabálysértésről, hanem bűncselekményről van szó. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy ha valakit meglökök véletlenül, akkor azért börtön járna.

Akadt precedens érdekes fellépésre is. Így például a Múzeum kertben egy kismamától elvették a cumisüvegét, vagy éppen elkoboztak egy transzparenst, amelyen az a felirat állt, hogy „felelős kormányt Budapesten”…


Vicc
Pista bácsit rablók támadják meg éjszaka a belvárosban, amikor kiabálni kezd:
-Gyurcsány mondjon le! Gyurcsány mondjon le!
Erre egy csapásra egy tucat rohamrendõr terem a helyszínen.
-Miket ordibál itt maga?
-Miért, ha segítségért kiáltottam volna, maguk idejönnek?!
Egy képviselőnek nem dolga, hogy konkrét magatartásokat minősítsen. Ha sérelmesnek tartják az állampolgárok az eljárást, akkor megvannak a megfelelő fórumok, ahova fordulni lehet. Egyébként pedig a repülőgépre sem engedik fel a cumisüveget, ha jól tudom, 100 ml-nél többet nem engednek át.

Nekem nem tisztem megítélni, hogy volt-e mindennek indoka a közbiztonság szavatolása szempontjából, vagy csak kekeckedésnek lehetett-e értékelni. Én mindenesetre nagyon sajnálom – s remélem, hogy ez hamarosan változni fog –, hogy egyáltalán szükség van kordonokra és beléptető kapukra. Sajnálatos, hogy ez az egész arról szól, hogy néhányan megpróbálnak balhét csinálni, ahelyett, hogy emlékeznénk azokra a magyar hősökre, akik miatt ezt a napot ünnepeljük. Az ősszel elfogadott jogszabályok – azokkal az operatív intézkedésekkel, amelyekkel a rendőrség most már meg tudta akadályozni, hogy komolyabb balhék történjenek – abba az irányba mutatnak, hogy méltó módon fogjuk tudni megünnepelni az ünnepeinket.

Teljesen mégse sikerült megakadályozni a rendőrség és a tüntetők összecsapását, míg a cumisüveget elvették.

Fogalmam sincs, hogy a hatszázhetven helyszín közül most melyikről van szó.

Például a Bazilikánál…

Nézze vissza a 2006-os eseményeket, hogy ott mekkora balhé volt, s nézze meg a mostaniakat. Nézze meg azt, hogy hány olyan intézkedés történt, amely során még a használat előtt foglaltak le Molotov-koktélokat, ezzel is megakadályozva bűncselekményeket. A rendőrségen és a kormánypárton nem lehet számonkérni azt, hogy vannak olyan elemek, amelyek balhézni akarnak. Azt lehet számonkérni, hogy ezen események eszkalálódását meg tudják-e akadályozni, vagy nem.



Képviselőnek nem dolga megítélni olyan helyzetet, amikor nem ismeri a tényállást – mondta. Pedig ebből várhatóan politikai ügy lesz.

Meg tudná mondani, hogy honnan ismerjem meg a tényállást? Nekem nincs jogom beletekinteni a rendőrségi aktákba, nincs jogom megtekinteni azt a panaszt, amelyet a hölgy [akitől elkobozták a cumisüveget – a szerk.] esetleg benyújtott akárhova is. Nem láttam a felvételt, ha egyáltalán készült róla. Azért, mert valaki mond valamit nem tudok, s nem is akarok reagálni. Nyilvánvaló elképzelhető az, hogy a jelenlegi jogszabályok keretei között is hibáznak, azt előrevetve, hogy nem tudom, hogy ez hibának minősül-e vagy sem. Ne kérje, hogy sötétben tapogatózva kimondjak valamit, amiről azt se tudom, hogy micsoda, vagy mi történt pontosan.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

PAPO
2009. március 17. 10:56
"Világosan látszik, hogy a kormány az utolsókat rúgja, és amit tesz, az már nem más, mint a kétségbeesett próbálkozás a hatalom megtartására. Nem a rendőrséget okolom, hiszen a rendőrök is parancsra cselekedtek. Egyébként pedig kétféle zsaru létezik: az egyik tisztességes, és valóban a közjóért szeretne tenni, a másik azonban kifejezetten azért ment rendőrnek, mert agresszív ember, aki büntetlenül akarja megverni honfitársait"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását