2024. május 2. - Zsigmond

Szikora János művészeti vezető lett

Nemcsak nevében, de tartalmában is új teátrumot ígért Szikora János, aki a budapesti Új Színház frissen kinevezett művészeti vezetőjeként a keddi rendkívüli társulati ülésen mutatkozott be az intézmény munkatársai és a sajtó előtt.
2009. március 10. kedd 12:52 - HírExtra
Mint a teátrum vezetője, Márta István elmondta, az utóbbi években ő maga alakította a színház művészeti profilját, az igazgatói poszttal járó adminisztratív feladatok megnövekedése miatt azonban úgy érezte, ez a feladat külön embert kíván.

Szikora Jánossal diákkoruk óta ismerik egymást - jegyezte meg Márta István, hozzátéve, fiatalon együtt alapítottak alternatív társulatot, részt vettek egymás vizsgaelőadásában, de később is gyakran dolgoztak együtt, többek között a Nemzeti Színház nyitóelőadásán.
"Bízom Jánosban, hiszen nem először van színházvezetői pozícióban; Győr, Pécs és Szolnok jelzik pályafutásának állomásait" - közölte az igazgató. Mint elmondta, az új művészeti vezetőtől stabilizáló szerepet vár, hogy a társulat megnyugodhasson az elmúlt időszak negatív hatásai után.

Márta István úgy vélte, a teátrum bizonytalan időszak elé néz, mert produkcióikat ugyan kedveli a publikum, de "nem lehet tudni, a közönségnek ezentúl nem párizsira kell-e a pénz".

Szikora János elmondta, a "színházcsinálóktól" el szokták várni, hogy ismertessék koncepciójukat, ő azonban belefáradt a "szavakkal és gondolatokkal való zsonglőrködésbe", hiszen rengeteg koncepciót készített már színházigazgatóként és rendezőként is.

"Engem ma már a színházban csak az élet elemi alaptényei érdekelnek és azok a művészek, akik ezekről képesek megnyilvánulni a színpadon" - fogalmazott az új művészeti vezető.

Mint hozzátette, nem inspirálják az aktuális problémák. "Nem vagyok boldog és büszke, hogy ebben az országban élek, ami így el lett szúrva. (...) Nagyon sok mindent megéltem politikai értelemben is, így a politikától semmit nem remélek. Reményem a művészetben, a színházban van" - hangsúlyozta.

Szikora János felidézte, hogy szolnoki tevékenysége után minden színházvezetői ambíciójáról letett, de Márta István megkeresése és bizalma meggyőzte arról, hogy szerepet vállaljon az általa igazgatott teátrumban. "A legnagyobb eredménye annak, hogy itt vagyok, az lehet, ha ez a színház nemcsak nevében, de tartalmában is új színház lesz" - fogalmazott.

Az új művészeti vezető első rendezését, Goldoni Nyári kalandok című komédiáját a teátrum április 18-án mutatja be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását