2024. május 11. - Ferenc

A romák önálló jelöltet indítanak

Önálló listát állít a júniusi európai parlamenti választásokra az MCF Roma Összefogás Párt - jelentette be a roma szerveződés elnökhelyettese a Rádió C reggeli, Élesztő című műsorában csütörtökön.
2009. március 5. csütörtök 11:37 - HírExtra
Kozák János azt mondta: a cigányság felemelkedéséhez és valós társadalmi integrációjához az összefogás az egyetlen út, ezért megmérettetik magukat az EP-választáson.

Hozzátette: az MCF Roma Összefogás Párt nemcsak idén, hanem jövőre, a 2010-es országgyűlési és az őszi helyhatósági választásokon is önálló listát fog állítani, mert véleményük szerint "el kell jönnie annak az időnek, hogy a cigányság saját erejéből juttasson képviselőt a parlamentbe, a döntéshozatali testületekbe, hogy ne pártok érdekeit szolgálja tovább a cigányság."

A szervezet elnökhelyettese a fővárosi roma rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: meg kell állítani azt a folyamatot, amely a rendszerváltozás óta tapasztalható az országban a cigánysággal kapcsolatban, a gyűlöletkeltésnek, a cigányellenességnek gátat kell szabni, és meg kell akadályozni, hogy látszatintézkedésekkel odázzák el a cigányság életkörülményeinek javítását.

Kozák János közölte, a roma voksokra számítva próbálják megakadályozni, hogy a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik képviselőt juttathasson az Európai Parlamentbe.
Az elnökhelyettes arra nem válaszolt, hogy kik kerülnek a listára, így arra sem, hogy ki vezetné a roma párt választását. Az MCF elnöke az Országos Cigány Önkormányzatot is vezető Kolompár Orbán.

Az MCF Roma Összefogás Párt volt az első cigány szerveződés, amely országos listát tudott állítani országgyűlési választáson. A szervezet a 2006-os parlamenti választások első fordulójában összesen 4.459 szavazatot kapott az egész országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását